Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Hadamczik tuší, ale musí počkat

Sport

  11:56
PRAHA - Reprezentační kouč Alois Hadamczik se po finále nechal slyšet, že svazový šéf Vratislav Kulhánek není nakloněný myšlence prodloužení jeho smlouvy. Osud trenérovy nejbližší budoucnosti je skutečně mlhavý. Jisté ale je, že se na zmíněné téma ještě jednat nezačalo.

Alois Hadamczik foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Zda Hadamczik dostane či nedostane nabídku k prodloužení smlouvy, se prý asi nerozhodne ani 5. června na zasedání výkonného výboru ČSLH, nýbrž nejspíš až o prázdninách.

Vladimír Vůjtek, jenž patřil před rokem mezi nejvážnější adepty na post reprezentačního kouče, v těchto dnech nechce představitelům hokejové svazu radit.

„Při turnajích Euro Hockey Tour a na olympiádě sice tým předváděl dost špatnou hru,“ ohlíží se Vůjtek zpět, „ale na MS už jsme hráli hokej stejný jako v předchozích pěti sedmi letech. Mužstvo se hodně zvedlo, předvádělo parádní hru.“ Vůjtek také připustil, že pro Hadamczika bylo lepší, když měl v Rize k dispozici mnohé nové a mladší hráče než v Turíně. „Navíc na šampionátech rozhoduje víc bojovnost než někdy i chladný projev kvalitních hráčů,“ dodal a připomněl, že pokud by se o Hadamczikově budoucnosti mělo rozhodovat čistě podle MS, nevidí důvod, proč by u týmu neměl zůstat.

Hadamczikův předchůdce Vladimír Růžička, jenž má ve výkonném výboru pod svými křídly právě reprezentaci, ale událostem nechce předbíhat. „O tom, kdo povede reprezentaci dál, se teprve bude jednat, počkejme si na výkonný výbor,“ povídá diplomaticky. Zlehka ale naznačí, proč Hadamczikova situace ani po olympijském bronzu a stříbru z MS není zrovna pevná. Růžička:

Trenérovi jsem gratuloval k postupu do finále
„Účast ve finále je velký úspěch, však jsem mu také po semifinále telefonoval a gratuloval k postupu,“ pokračuje populární kouč, který před rokem přivedl národní tým ve Vídni ke zlatým medailím. „Na druhou stranu, na olympiádě byly určité věci...,“ nedokončí myšlenku.

Odmítá se zapojit i do slovní přestřelky mezi jeho svěřencem ve Slavii Novákem a právě Hadamczikem, jež vznikla poté, co se bek Slavie nevešel do nominace pro MS. „Mě se tahle věc vůbec netýká a nezajímá mě. Je to věc pouze Honzy a Hadamczika. A nevidím důvod, proč by hráč nemohl kritizovat trenéra anebo naopak,“ říká.

Růžička odmítá i úvahy na téma, že právě Hadamczik není zrovna naladěný na slávistickou notu... „Necítím mezi námi napětí,“ kroutí hlavou. „Něco drobného se tam snad mohlo mihnout poté, co jsem po olympiádě kritizoval výkony týmu, ale to je skutečně všechno.“