Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Haiti na OH: Z pěti nominovaných odtud pochází jediný

Sport

  15:53
PORT-AU-PRINCE - Ostrovní stát Haiti, který se stále vzpamatovává z dva roky starého ničivého zemětřesení, dokázal na olympijské hry vyslat pětici sportovců. Pouze jediný však z karibského státu skutečně pochází.

Poničený prezidentský palác na Haiti foto: Reuters

Kvůli ekonomickým problémům nemá Haiti prostředky pro výchovu vrcholových sportovců, státu se však do nominace přihlásili atleti a jedna judistka s tamními předky. "Pořád se cítím jako Haiťanka, i když jsem se tam nenarodila," řekla agentuře AP jednadvacetiletá sprinterka Marlena Weshová.

I tři další atleti v nominaci se narodili mimo území Haiti, z ostrova pochází jen judistka Linouse Desravineová. Do Londýna se vypraví i trojskokan Samyr Laine, bývalý spolubydlící zakladatele sociální sítě Facebook Marka Zuckerberga.

Na atletických stadionech bydlí tisíce lidí

Osmadvacetiletý Laine by chtěl účastí na hrách přitáhnout pozornost k neziskové organizaci Jump for Haiti (Skok pro Haiti), který má vychovávat haitské sportovce přímo v zemi. "Doufám, že lidi pochopí, o co usiluji. Stoprocentně se pokusím spojit i s Markem," chystá se hledat podporu Laine.

Podmínky pro přípravu na Haiti v současnosti ztěžuje i fakt, že tři z pěti atletických stadionů jsou již dva roky domovem tisícovek lidí. Ti zde žijí ve stanech a přístřešcích již od zemětřesení v roce 2010. Rozpočet Haitského olympijského výboru navíc činí 400 tisíc dolarů (8,4 milionu korun), oproti kupříkladu 170 milionům dolarů toho amerického.

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...