Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Sport

3. DEN HME: Dálkař Juška sahal po medaili. Čtvrtkařky doběhly čtvrté

Český skokan do dálky Radek Juška na HME v Istanbulu foto: AP

Na halovém mistrovství Evropy se rozdaly poslední medaile, česká výprava třetí do sbírky nepřidala. V dopoledním programu měl k cennému kovu v Istanbulu blízko dálkař Radek Juška, nakonec však bral páté místo. Štafeta čtvrtkařek byla večer medaili ještě o jednu pozici blíže. Sedmibojař Ondřej Kopecký skončil po svém dvoudenním zápolení šestý.
  8:38aktualizováno  19:56

Čtvrtkařská sestava jevila zajímavý příslib, vždyť v ní figurovaly hned dvě finalistky z individuální čtvrtky – Tereza Petržilková a Lada Vondrová. Prvně jmenovaná závod rozběhla, druhá finišovala. O druhý úsek se postarala Marcela Pírková, o třetí Nikola Bendová.

Petržilková rozběhla solidně, na seběhu se však neprotlačila na lepší než páté místo. „Měly jsme smůlu na první dráhu. To se pak výchozí pozice na seběhu nevybojuje snadno,“ litovala v cíli před kamerou České televize Petržilková, jež nakonec přeci jen předala Pírkové jako čtvrtá.

Pírková, specializací sprinterka na kratších tratích, se propadla na šesté místo.

Halové mistrovství Evropy skončilo. Stovky atletů v Istanbulu zabojovaly o to nejcennější evropské bohatství. Pojďte si pomocí fotek shrnout nejdůležitější, nejzajímavější či snad nejbizarnější momenty uplynulého šampionátu, na kterém Česko získalo díky bronzu tyčkařky Amálie Švábíkové a stříbru koulaře Tomáše Staňka dvě medaile.

„Věděla jsem, že musím mít v kontaktu v Itálii. Ale pak mi úplně došlo,“ hlesla v cíli. Na stejné pozici předala i Bendová finišující Vondrové. Páté žena individuální čtvrtky pak ještě zabrala a vytáhla štafetu na čtvrté místo.

„Myslím, že jsme všechny chtěly víc. Ale byla jsem prostě daleko a už to nešlo,“ konstatovala v cíli zklamaná Vondrová. Na třetí místo Polska Češky ztratily více než dvě sekundy.

V rekordu šampionátu 3:25,66 triumfovaly Nizozemky s finišující Femke Bolovou, kterou na předchozích úsecích doplnily Lieke Klaverová, Eveline Saalbergová a Cathelijn Peetersová. Druhá skončila Itálie.

Chybělo šest centimetrů

Ještě po čtyřech pokusech figuroval Juška na třetí pozici. V posledních dvou sériích však nedokázal odpovědět na výkony dvou konkurentů, kteří překonali jeho skok 7,94 metru. Halový vicemistr z Prahy z roku 2015 tak skončil pátý.

„Je to škoda, bylo to blízko. Šest centimetrů od bronzu...,“ hodnotil po závodě devětadvacetiletý dálkař. „Ale na velké akci výkon sezony, to se počítá. Myslím, že jsem udělal pěknou tečku za halovou sezonou. Nevím, kdy jsem v hale skočil naposledy přes 790.“

Juška ve finále navázal prvním skokem na kvalifikaci. Na odrazovém prkně se obral o více než 20 centimetrů a doskočil do vzdálenosti 7,69 metru. Podstatně vydařenější pokus předvedl ve druhé sérii, ve které odraz vypočítal precizně a doletěl na 785 centimetrů.

A rázem okupoval bronzovou pozici!

Tu pak ještě upevnil ve čtvrté sérii, kde přidal v sezonním maximu dalších devět centimetrů. Medailová naděje začala pomalu nabírat reálné obrysy.

Osmimetrovým pokusem se však následně zaskvěl Rumum Gabriel Bitan, který odsunul Čecha na čtvrté místo, v poslední sérii se pak před Jušku dostal v osobním rekordu i Bulhar Božidar Sarabojukov.

Český závodník se zmátořil ještě posledním pokusem, jehož stopa se vtiskla do písknu za osmimetrovou hranicí. Stejně jako v páté sérii si však nepohlídal odraz.

O triumfu už v první sérii rozhodl největší favorit. Řek Miltiadis Tentoglou v ní vypálil rybník ostatním závodníkům pokusem 8,30, který zůstal bez odezvy. Druhé místo získal v sezonním maximu Švéd Thobias Montler (8,19), bronzový náklad si z Istanbulu veze Bitan, jenž zaznamenal rovných osm metrů.

Miltiadis Tentoglou slaví triumf ve skoku dalekém na halovém ME v Istanbulu.

Kopecký poskočil na šesté místo

„Dnes jsem to fakt prošel, nic moc se mi nepovedlo,“ komentoval střízlivě Kopecký své sobotní výkony, po kterých před dneškem figuroval na osmém místě.

V neděli se o dvě pozice polepšil, i když v žádné disciplín výrazně nezazářil.

V dopoledním běhu na šedesát metrů s překážkami nejprve udržel osmé místo. Ve skoku o tyči pak díky výkonu 480 centimetrů a zdravotním potížím lépe postavených závodníků poskočil před poslední disciplínou na šesté místo. Na závěrečném kilometru doběhl sedmý a stvrdil konečnou šestou pozici se ziskem 5792 bodů.

Suverénní pozici po šesti disciplínách potvrdil Francouz Kevin Mayer, jenž sice na kilometru doběhl až čtvrtý, v celkovém hodnocení však nasbíral o 30 bodů více než Nor Sander Skotheim. Třetí skončil Estonec Risto Lillemets.

Český univerzál ve druhém běhu šedesátky s překážkami od startu ztrácel, doteky překážek jeho manko ještě umocnily. Cíl svěřenec Romana Šebrleho proťal v čase 8,15 a připsal ke svému součtu 944 bodů.

Kevin Mayer před Estoncem Hansem-Christianem Hausenberger a Čechem Ondřejem Kopeckým v běhu na 60 mětrů překážek.

Ani v tyčce to nebylo úplně ono. Jako by tak trochu pokračoval jeho „neslaný, nemastný“ výkon, jak sám závodník hodnotil své sobotní zápolení.

Kopecký se bez problémů přenesl přes 480 centimetrů, načež vynechal další postupnou výšku, aby mohl rovnou atakovat pět metrů. Tam však zapsal tři křížky a z tyčkařského sektoru odcházel zklamaný.

A to i přesto, že v celkovém hodnocení poskočil na šesté místo. Bez bodů z tyče totiž odešli zranění Francouz Makenson Gletty a Estonec Hans-Christian Hausenberg.

Na kilometru Kopecký od začátku figuroval na chvostu. Na závěrečné stovce se ale ještě odhodlal k finiši, díky němuž předstihl Španěla Ureňu a Francouze Glettyho. V poslední disciplíně triumfoval v osobním rekordu Skotheim, který navázal na podobný počin z tyčky.

Drama v dálce, dvakrát norská radost

Ženské finále dálky nabídlo drama jaksepatří. Ještě před předposlední sérií vedla největší favoritka Srbka Ivana Vuletová. Když tu se v pátí sérii zmohla k výkonu rovných sedm metrů Britka Jazmin Sawyersová, která jako by sama nevěřila, že právě ona skočila nejlepší výkon této sezony.

Jazmin Sawyersová se raduje ze skoku na sedm metrů.

Záhy navíc výkon Vuletové vyrovnala Italka Larissa Iapichinová, jež zůstala vinou slabšího druhého nejlepšího pokusu za Srbkou na třetím místě.

V závěrečné sérii ale Italka letěla ještě dál, opticky se zdálo, že snad překonala i fantastický skok Britky. 6,97, ukázala po chvíli napětí tabule.

Italka tak Vuletovou odsoudila k bronzové pozici, Sawyersová si naposledy skočila a šla rozdávat zlaté úsměvy.

Absence nejlepšího tyčkaře současnosti Armanda Duplantise využil Nor Sondre Guttormsen, jenž bere díky výkonu 580 centimetrů zlato, ačkoliv stejnou výšku překonali hned tři další atleti.

Žádný z nich se ale nevyrovnal Norovu čistému zápisu. Druhé místo získal Řek Emmanouil Karalis, třetí byl zkušený Polák Piotr Lisek. Jedno zaváhání na základní výšce 540 odsoudilo ke čtvrtému místu Němce Torbena Blecha.

V běhu na 3000 metrů podle očekávání triumfoval jiný Nor Jakob Ingebrigtsen, který druhému Španělovi Adelu Mechaalovi nadělil téměř sekundu a půl. Třetí doběhl Srb Elzan Bibič. „Dneska to nebylo o tom běžet rychle, ale o tom vyhrát zlato,“ komentoval Nor svůj čas 7:40,32.

Jakob Ingebrigtsen ve finále běhu na 3000 metrů.

Podobně dominantně jako Ingebrigtsen si na osmistovce počínala i evropská suverénka Britka Keely Hodgkinsonová. Mezi muži triumfoval na stejné trati Španěl Adrián Ben.

Vrchol šampionátu představovaly souboje žen i mužů nad překážkami. Šedesátku žen ovládla Finka Reeta Hurskeová, mezi muži předvedl dominantní výkon Švýcar Jason Joseph.

Ve výšce slaví Mahučichová, šokoval Amels

Po komplikacích v kvalifikaci se největší favoritka výšky Jaroslava Mahučichová zmátořila ve finále. Ukrajinka díky výkonu 198 centimetrů obhájila svůj triumf z loňského halového evropského šampionátu v Bělehradu.

Mahučichová poprvé shodila laťku, až když se sama pokoušela pokořit dvoumetrovou hranici s vědomím jistého vítězství.

Druhé místo získala překvapivě v národním rekordu 196 centimetrů Nizozemka Britt Weermanová. Bronzovou medaili bere s výkonem 194 centimetrů na úkor dvou soupeřek se stejným výkonem díky lepšímu zápisu další Ukrajinka Kateryna Tabašnyková.

Jaroslava Mahučichová ve finále výšky na HME v Istanbulu.

„Chtěla jsem výš,“ přiznala Mahučichová, „Vždycky se snažím zvítězit, ukázat ukrajinskou vlajku,“ popsala svoji motivaci. Dvě dívky na pódiu, obě s naší vlajkou. Je to neuvěřitelný pocit,“ vyzdvihla i třetí místo krajanky Tabašnykové.

Životní formu v pravý okamžik vytasil Nizozemec Douwe Amels, který si ve finále o pět centimetrů vylepšil halový osobák a výkonem 231 centimetrů ovládl výškařské finále.

Druhý skončil Ukrajinec Andrij Procenko, bronz bere Thomas Carmoy z Belgie.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...