Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Halový atletický mítink má přivést do Prahy HME

Sport

  16:03
PRAHA - Má to být atletický mítink, díky němuž by se mohlo v budoucnosti v Praze uskuteční halové mistrovství Evropy nebo světa. Mezinárodní halové závody se budou v O2 Aréně konat ve čtvrtek 26. února. Zástupci Českého atletického svazu tak chtějí oživit projekt pořádání kontinentálního halového šampionátu, na který neúspěšně pomýšleli pro roky 2007 a 2009.

Jan Železný bude ředitelem atletického mítinku v Praze. Na snímku s další legendou Danou Zátopkovou. foto: ČTK

Ředitelem závodu bude světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný, manažerem pak Alfons Juck, který shání atlety pro ostravskou Zlatou tretru. "Takže to je záruka, že se to může podařit, že to bude kvalitní mítink," nechal se slyšet Železný. Jistými jmény jsou překážkářský světový rekordman Dayron Robles z Kuby a další olympijská vítězka na překážkách Američanka Dawn Harperová.

"Rádi bychom, aby Robles opět zaběhl světový rekord," prohlásil Juck a připomněl tak podobný počin Kubánce na Zlaté tretře. Roblesovi chybí k halovému maximu Brita Colina Jacksona 7,30 sekundy tři setiny. "Může to zaběhnout, rozhodně na to má. Je úplně jinde než ostatní překážkáři," prohlásil český rekordman Petr Svoboda, který rovněž na mítinku v Praze poběží.

Praha láká velká atletická jména
Organizátoři by rádi připravili deset až jedenáct disciplín. Vedle všech sprintů také skok o tyči s Ruskou Jelenou Isinbajevovou, skok do výšky s Chorvatkou Blankou Vlašičovou či osmistovku nebo kilometr s Pamelou Jelimovou z Keni. "To ale zatím nejsou potvrzená jména, i když se o jejich start enormně snažíme," řekl Juck. Na mítinku, týden před halovým ME v Turíně, by se na překážkách a ve skoku dalekém mohl objevit i Roman Šebrle.

Český atletický svaz kandidoval na HME v roce 2007 i 2009. V prvním případě svou snahu sám vzdal, ve druhém komise EAA vyhodnotila kandidaturu jako nevyhovující prý kvůli tomu, že dráha se do multifunkční haly nevejde a z hlediště by nebylo vidět na některá místa. "S tím ale nesouhlasíme," odmítl toto stanovisko místopředseda svazu Libor Varhaník.

Záštitu mítinku poskytne slavný Sergej Bubka
Cena dráhy se pohybuje kolem 30 milionů korun, peníze půjdou v rámci investiční dotace také z vládních peněz. "Chceme dokázat, že to jde a pomoci tak opět možné kandidatuře na HME," prohlásil Varhaník. Rozpočet mítinku je milion dolarů, asi 17 milionů korun. Ambasadorem závodu bude světový rekordman ve skoku o tyči Sergej Bubka. Organizátoři chtějí atletiku na mítinku kázat v novém kabátu, chtějí využít možnosti haly se všemi světelnými efekty i obří televizní kostkou pod stropem.

"Prezentace atletiky je důležitější než to, že divákům běžec na
chvíli zmizí z dohledu. To je ve všech halách na světě," prohlásil
Varhaník. "Bude to prubířský kámen a pro nás výzva," řekl. Do budoucna by se v hale mohlo konat také atletické mistrovství České republiky. Provoz nejmodernější víceúčelové haly v České republice byl slavnostně zahájen v březnu roku 2004, měsíc před mistrovstvím světa v hokeji. Halu využívají hokejisté Slavie Praha pro svá domácí utkání. V roce 2006 hostila finále basketbalové Final Four, jejíž volejbalovou obdobu uvítá v příštím roce.

Ještě předtím ale budou mít diváci možnost v hale sledovat světový
šampionát ve florbale. Mezinárodní florbalové a také házenkářské turnaje se do víceúčelového prostoru v pražské Libni vracejí opakovaně, stejně jako arenacross a freestyle motokros. Tradicí se už stal zimní turnaj fotbalových mužstev z první i druhé české ligy, své místo v programu mají večery špičkového boxu a k vidění byla i krasobruslařská exhibice.

Autor: