Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hamilton má pozitivní test na covid, sedminásobný šampion přijde o Grand Prix Sáchiru

Britský jezdec formule 1 Lewis Hamilton. foto: Reuters

Sáchir - Mistr světa formule 1 Lewis Hamilton se nakazil koronavirem a vynechá Velkou cenu Sáchiru, která je na programu o nadcházejícím víkendu. Pilot Mercedesu měl pozitivní test na covid-19 v pondělí, den po vítězství v bahrajnské Grand Prix.
  10:41

Podle webové stránky šampionátu byl sedminásobný šampion v souladu s protokolem a lokálními opatřeními proti šíření nákazy umístěn do izolace. Tým Mercedes oznámil, že až na mírné příznaky onemocnění je Hamilton v pořádku a cítí se dobře. Testovat se nechal poté, co se koronavirus potvrdil u jiné osoby, se kterou byl v kontaktu.

Lewis Hamilton slaví vítězství.
Lewis Hamiton oslavuje vítězství v kvalifikaci se svým týmem.

V minulém týdnu přitom Hamilton odevzdal tři negativní testy, ten poslední v neděli odpoledne. „V pondělí ráno se ale probudil s mírnými symptomy a dozvěděl se, že byl už před příjezdem do Bahrajnu v kontaktu s osobou, která mezitím byla testována pozitivně. Podrobil se proto dalšímu testu, který byl pozitivní. A potvrdil to i opakovaný odběr,“ uvedl mistrovský tým v prohlášení.

Pětatřicetiletý Hamilton je třetím účastníkem mistrovství světa, který musel kvůli pozitivnímu testu do karantény. Nucenou přestávku si před ním v sezoně poznamenané pandemií museli vybrat Mexičan Sergio Pérez a Kanaďan Lance Stroll z Racing Pointu.

Mercedes zatím neoznámil, kdo Hamiltona v nejbližším závodě nahradí. Rezervními jezdci týmu jsou Belgičan Stoffel Vandoorne, který se měl tak jako tak přesunout k druhému závodu v Bahrajnu po nynějším testování ve formuli 2 ve Valencii, a Mexičan Esteban Gutiérrez. Hamilton před návratem bude muset odevzdat negativní test a je otázkou, zda nepřijde i o závěrečný závod sezony v Abú Zabí 13. prosince.

Hamilton si už v polovině listopadu při Velké ceně Turecka zajistil sedmý titul mistra světa, kterým vyrovnal rekord Michaela Schumachera. O víkendu v Sáchiru vybojoval jedenácté letošní vítězství a pozitivní test jej připravil o šanci na dostižení dalšího Schumacherova maxima. Legendární Němec a jeho krajan Sebastian Vettel drží rekord s 13 triumfy v ročníku.

Nucená pauza také přetrhne Hamiltonovu rekordní šňůru 265 startů v mistrovství světa. Staronový šampion nechyběl v závodě od australské Grand Prix v roce 2007. Z aktivních jezdců k němu má nejblíže Daniel Ricciardo s účastí ve 186 závodech za sebou. 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!