Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Hamilton má výbornou pozici k překonání Schumacherova rekordu, v Portugalsku opanoval kvalifikaci

Sport

  17:08aktualizováno  17:13
Portimau - Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Portugalska v Portimau vyhrál Lewis Hamilton a získal pro Mercedes i dvanáctou pole position v sezoně. V první řadě na okruhu v Portimau, kde se závod formule 1 pojede poprvé, ho doplní týmový kolega Valtteri Bottas.

Kvalifikaci na Velkou cenu Portugalska formule 1 v Portimau vyhrál Lewis Hamilton a získal pro Mercedes i dvanáctou pole position v sezoně. foto: Reuters

Šestinásobný mistr světa Hamilton, který před dvěma týdny na Nürburgringu vyrovnal 91. vítězstvím rekord slavného Michaela Schumachera, se na první místo dostal až v posledním kvalifikačním kole. V něm obhájce titulu zaznamenal čas 1:16,652 a vítěze všech tří tréninků Bottase, před kterým vede šampionát o 69 bodů, porazil o 102 tisíciny.

Kvalifikaci na Velkou cenu Portugalska formule 1 v Portimau vyhrál Lewis...
Úřadující mistr světa Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Eifelu a 91. vítězstvím...

Mercedes tak v dosavadním průběhu sezony v kvalifikaci stále nenašel přemožitele, když Hamilton získal devět pole position a Bottas tři, a v nedělním závodě si může zajistit rekordní sedmý triumf v Poháru konstruktérů za sebou. Jeho jezdci k tomu potřebují získat o 40 bodů víc než druhý tým v pořadí Red Bull.

Rakouské stáji zajistil třetí místo na startu Max Verstappen, který za Hamiltonem zaostal o 252 tisícin. Čtvrtou příčku obsadil se ztrátou přes čtyři desetiny sekundy Charles Leclerc z Ferrari.

Nedělní závod odstartuje ve 14:10 a pro Velkou cenu Portugalska půjde o návrat po 24 letech. V letech 1984 až 1996 se jezdila v Estorilu, předtím se uskutečnila také v Portu a v Lisabonu.

Autor: