Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Hašek: Síň slávy vidím na Štvanici

Sport

  19:00
PRAHA - V minulých dnech se Dominik Hašek (43) proháněl po hřebenech Krkonoš na běžkách. S bratrem Martinem, jinak též trenérem Sparty, sice probírali ve slunečním svitu fotbalová témata, ale slavný hokejový brankář měl v hlavě spíš trochu jinou záležitost. Síň slávy. Začátkem ledna se Hašek stal předsedou komise Síně slávy ČSLH a od té doby pomalu na nic jiného nemyslí.

Dominik Hašek na tiskové konferenci po svém příletu do ČR. foto: ČTK

* LN Jak se vám komisi daří skládat?

Bude mít asi patnáct členů a už ji mám téměř poskládanou. Bude v ní televizní komentátor Robert Záruba, fotoreportér Jirka Koliš, bývalí hokejisté Olda Machač a Karel Gut, ale také třeba jeden středoškolák, historik, funkcionář z Nové Paky a dvě ženy. Snažil jsem se vybrat lidi z Čech i Moravy, z Prahy i malých měst, zkrátka jakýsi mix.

* LN Říkal jste, že v komisi se budete radit i se ženami. Copak ženy rozumějí hokeji?

(směje se) Možná to někomu může skutečně znít trochu úsměvně, ostatně už jsem si kvůli tomu vyslechl i kritiku. Já ale beru jako naprostou nutnost, aby v komisi seděly i ženy. Cožpak netvoří 50 procent naší populace? A to vůbec nemluvím o tom, že hokeji ženy u nás dost fandí. Jejich pohledy z druhé strany mohou být velmi zajímavé.

* LN Do Síně slávy bylo zatím uvedeno 41 osobností. Máte představu, jakým tempem by se jejich počet měl rozšiřovat?

O tom se začneme brzy radit. Musíme si ujasnit, jak často a kolik lidí budeme vybírat, jestli půjde jen o hráče, nebo také o funkcionáře, nebo třeba i rozhodčí či novináře.

* LN Vy jste se o tuhle práci začal zajímat při oslavách 100 let českého hokeje, před nimiž se poněkud chaoticky a někdy i záhadně pro Síň slávy hokejisté vybírali. Co vám na téhle akci nejvíc vadilo?

Hodně mě mrzelo, že výběr neměl hlavu ani patu. Tuhle práci považuji za nesmírně zodpovědnou.

* LN Kolik času hodláte Síni slávy věnovat?

Teď je ještě dost brzy na to, abych přesně odhadl, jak dlouho bude trvat, než všemu dáme jasná pravidla. Volal mi třeba i ředitel Národního divadla, s ním bych se také chtěl o některých věcech pobavit. Musíme především jasně stanovit, proč tam někdo má či nemá být a počty přijímaných osobností, jak už jsem říkal. Předpokládám, že tahle práce potrvá tak dva až čtyři měsíce.

* LN Řekněte upřímně, kdo vám v té poměrně narychlo poskládané sestavě 41 hokejových osobností v Síni slávy chybí?

Nikdy jsem žádné jméno nevyslovil a neřeknu ho ani teď, protože mi to připadá nevhodné. V tuto chvíli jde totiž především o jména, která k těm dosavadním přibudou.

* LN Kde by podle vás měla Síň slávy nalézt své místo?

Něco vám teď řeknu - když jsem byl s rodinou v Rakousku na dovolené, zajeli jsme si do italské Cortiny d’Ampezzo a zašli na stadion, kde se v roce 1956 konala zimní olympiáda. Stadion už je sice zastřešený, ale tribuny zůstaly v původním stavu. Udělalo to na mě obrovský dojem. Tak jsem si říkal, že bychom mohli pražskou Štvanici, tedy stadion, na němž jsme se stali poprvé v historii mistry světa, také zachovat v jejím původním stavu. A Síň slávy by mohla být třeba pod jednou z tribun jako muzeum. To by přece bylo krásné, ne?

* LN Asi ano. Nejspíš byste si také přál, aby byla síň přístupná veřejnosti.

Samozřejmě. Jen by návštěvníci asi museli zaplatit nějaký poplatek, protože prostory pravděpodobně zadarmo nebudou a někdo se o Síň slávy také bude muset starat. Pro mě jsou v téhle věci vzory Národní divadlo a Národní muzeum. K těmhle stavbám mají dodnes lidé vztah, jsou to symboly českého národa. I vzhledem k postavení hokeje v naší zemi si myslím, že by se Síň sláv třeba jednou mohla dostat na podobnou úroveň a lidé by na ni byli také hrdí. Já osobně pro to udělám maximum.

Kauza Síň slávy Založení Síně slávy oznámili představitelé ČSLH v čele s Karlem Gutem loni 4. listopadu v rámci oslav 100 let českého hokeje. Současně do ní bylo uvedeno prvních jednačtyřicet osobností. Mezi nimi ale chyběly některé legendy, například Jaroslavové Holík a Pouzar, František Tikal, či Jiří Lála. To se nelíbilo řadě expertů a hráčů. Bývalý trenér národního týmu Luděk Bukač dokonce řekl, že Gut odvedl špatnou práci. Dominik Hašek tehdy označil celou akci za neprofesionální.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...