Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Hašek zaútočil. Překazí dohodu?

Sport

  11:47
Pokud bude platit předem napsaný scénář, stane se dnes Pavel Mokrý předsedou ČMFS, fotbalovým šéfem země. Tak se dohodl s Vlastimilem Košťálem, který má být místopředsedou za Čechy. Jenže Ivan Hašek, jediný Mokrého protikandidát, se nevzdává. Na včerejší tiskové konferenci tvrdě napadl dohodu mezi Mokrým a Košťálem.

Ivan Hašek. foto: Michal Krumphanzl ČTK

A dodal, že vyhraje v Čechách, čímž by volby zablokoval, nebo nakonec úplně ovládl.
Už potřetí se fotbal pokusí vybřednout z období přechodné vlády. Jeho současné vedení několik měsíců přesluhuje. Předchozí valné hromady v Národním domě na pražském Smíchově skončily po neúspěšné volbě předsedy, dál se pokračovat nemohlo.

Změní se něco dnes? "Všichni budou chtít zvolit předsedu. Neodejdeme s patem. Měli bychom tam sedět tak dlouho, dokud k tomu nedojde," prohlásil Hašek.

Favoritem je nyní Mokrý. Při druhých volbách odstoupil, dal prostor Haškovi, za něhož se postavila Morava. Většinovou podporu v Čechách ale hledal marně. Předseda svazu je přitom zvolen, jen když ho podpoří obě komory. To vedlo k předchozím patům.

Teď je současný první místopředseda ČMFS Mokrý zpátky ve hře. Morava za ním vcelku jednotně stála při prvním hlasování. A podporu z Čech má získat právě díky Košťálovu odstoupení.

"Drzost útočníků je vlastnost, kterou jsem vždy vyžadoval. Ale drzost dua Košťál-Mokrý s tím nemá nic společného. Není to pragmatická politická dohoda, ale handl šedé zóny fotbalu. I politici se většinou domlouvají až po volbách," zlobil se včera Hašek, bývalý kapitán reprezentace a trenér.

Mokrého to nerozhodilo. "Je zajímavé, že když jsem Ivanovi v červnu ustoupil na Moravě, tak mu handl nevadil," reagoval pro ČTK. Podle některých náznaků z fotbalového zákulisí volební dohoda řadu delegátů naštvala a odmítají se jí podrobit. S tím operuje i Hašek.

"Jsem přesvědčený, že vyhraju v Čechách," tvrdil. Moravu tentokrát při předvolebních jednáních vynechal. Až ve středu mluvil jen s delegáty za kluby moravskoslezské třetí ligy a divizí, kteří mají k dispozici 30 z celkových 73 moravských hlasů. Ti pak vydali společné prohlášení, podle něhož se kluby "necítí být vázány dohodami o společném postupu Moravy".

Kubíček dál bojuje s Košťálem, proto teď stojí proti Mokrému
Hašek může nyní těžit i z toho, že proti Mokrému stojí jeho původní spojenec Jiří Kubíček. Olomoucký mistr zákulisí se vytrvale snaží zabránit Košťálovu nástupu k moci, který podle něj hrozí i po dohodě s Mokrým. Dá se proto předpokládat, že dnes bude urputně bojovat za Haškovo zvolení.

Hašek navíc pro třetí volbu získal spojence z Košťálova tábora. Je jím bývalý náměstek na ministerstvu školství, nyní ředitel svazové firmy Fotbal-Trading Ladislav Malý. Ten se Košťálovi postaví v boji o místopředsedu za Čechy.

Malému se prý také nezamlouvá nalinkovaná volební dohoda. Ale zároveň poměrně nepokrytě přiznal, že se s Haškem dohodl, až když ho Košťál přestal potřebovat. Zbylo by pro něj totiž jenom místo ve výkonném výboru.

"Ale v mém věku už o funkce nejde. Kdybych chtěl, nějakou roli bych si v té dohodě našel. Jenže mně se to nelíbí, proto jsem ji nepřijal," vysvětloval Malý. Situace před volbami každopádně zůstává nepřehledná. Najde fotbal cestu z krize?

Autor: