Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Házenkáři Karviné i házenkářky Mostu slaví podeváté zisk Českého poháru

Házenkáři Karviné slaví triumf v českém poháru. foto: ČTK

Házenkáři Karviné se stali podeváté vítězi Českého poháru a vylepšili vlastní rekord. V dnešním finále v Praze porazili Zubří 27:17, trofej získali poprvé od roku 2019. Na trůnu vystřídali plzeňské šampiony z posledních dvou odehraných ročníků, o možnost obhajoby Západočechy sami připravili vítězstvím v listopadovém čtvrtfinále.
  19:27

Rovněž devátý triumf v pohárové soutěži vybojovaly hráčky Mostu. Po vítězství nad Kynžvartem 32:25 se vyrovnaly dosud nejúspěšnějšímu týmu v samostatné historii Slavii.

Karvinští v duelu druhého a šestého týmu extraligové tabulky potvrzovali od počátku roli favorita. V prvním poločase si brzy vypracovali až šestigólové vedení a šli cílevědomě za odvetou za porážku v prosincovém extraligovém duelu. V nejvyšší soutěži od té doby Baník prohrál jen s mistrovskou Plzní. Zubří se ani ve druhém poločase nezmohlo na zdramatizování zápasu.

„Vsadili jsme před zápasem na to, že budeme vycházet z dobré obrany, a fantasticky se na tom podílel i Petr Mokroš v brance. Zubří hrálo dobře, ale my jsme dneska byli o třídu lepší,“ řekl České televizi autor čtyř karvinských gólů Dominik Solák. O dva víc dal Denis Harabiš a nejlepším střelcem zápasu byl se sedmi Jonáš Patzel.

Střeleckou statistiku soupeře vedl se čtyřmi brankami Ondřej Mika, který uznal, že jeho tým měl v útoku problémy právě s dobrou obranou Karviné. „A taky trošku, bych řekl, to bylo v přístupu. Karviná šla to finále vyhrát, my jsme si ho šli zahrát. Náš výkon nebyl hodný finále, Karviná nás takticky předčila a zasloužila si lepšího soupeře,“ řekl sebekriticky Mika, který se po sezoně stane trenérem mužstva po končícím Peteru Dávidovi.

Ženské finále v UNYP Areně mělo obdobný průběh. Favorizovaní Černí andělé šli hned v úvodu do trháku a v první půli si po přestřelce vypracovali až devítibrankový náskok. Do přestávky nastřílely hráčky Baníku 21 gólů, navíc měly velkou oporu v brankářce Dominice Píšové. Po změně stran Kynžvart hru vyrovnal, poločas dokonce o dva góly vyhrál, ale vítězství Mostu nebylo v ohrožení.

Západočešky měly ve svém středu alespoň nejlepší střelkyni zápasu ve Veronice Vávrové, autorce sedmi branek, ve vyrovnanějším mosteckém kádru vedla statistiku s pěti brankami Eszter Ogonovszká. Most byl ve finále v desátém odehraném ročníku za sebou a nevyhrál jen v roce 2016, kdy byla lepší Poruba.

„Obrovský podíl na tom měla naše brankářka Dominika Píšová, ale byl to kolektivní výkon. Měl jsem radost z nasazení, holky do toho šly od první minuty na 100 procent a nikomu nedaly nic zadarmo,“ řekl trenér Vladimír Šuma. „My jsme zůstali v prvním poločase trošku za očekáváním, druhý byl zlepšený, ale jen jsme dotahovali. Hlavní rozdíl byl ve hře spojek, ty jejich se prosazovaly a byly úderné,“ konstatoval trenér Kynžvartu Peter Sabadka, jehož tým nenavázal na výkon z prosincového semifinále, ve kterém deklasoval Slavii 40:19.

Závěr poháru se třetím rokem po sobě uskutečnil formou finálového dvojutkání mužů a žen. Po premiéře v Karlových Varech se loni hrálo rovněž v Praze na Podvinném mlýně.

Český pohár v házené - finále v Praze:

Muži:
Karviná - Zubří 27:17 (14:9)
Nejvíce branek:
J. Patzel 7, Harabiš 6, Solák 4 - Mika 4, Bajer 3, Havran, Mičkal a Kyryljuk po 2.

Most - Kynžvart 32:25 (21:12)
Nejvíce branek
: Ogonovszká 5/1, Jestříbková 4, Arciševská 4/3, Kuxová 4/4 - Vávrová 7/5, Bezrukovová 5/2, Dvořáková 3.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!