Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Házenkářky těsně prohrály s Nizozemskem. V kvalifikaci o Euro poprvé ztratily

Nizozemská házenkářka Kelly Dulferová (vlevo) sleduje Markétu Šustáčkovou z české reprezentace. foto: ČTK

České házenkářky ve třetím z šesti utkání kvalifikace o Euro v Praze prohrály v přímém souboji o průběžné první místo doma s favorizovaným Nizozemskem těsně 29:30 a ve čtyřčlenné skupině poprvé ztratily body. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla se světovými šampionkami z roku 2019 dlouho držely krok, ještě ve 49. minutě dokonce vedly 25:24, ale závěr lépe zvládly soupeřky.
  22:55

Devět branek dala nejlepší střelkyně duelu Markéta Jeřábková.

Češky mají po dnešní porážce po polovině kvalifikace na kontě čtyři body za podzimní výhry nad Finskem a v Portugalsku, Nizozemsko zůstalo stoprocentní. V neděli čeká oba soupeře odveta. Na šampionát, který budou na přelomu listopadu a prosince hostit Rakousko, Maďarsko a Švýcarsko, projdou první dva týmy z každé skupiny a čtyři nejlepší celky z třetích míst.

Česko vs. Nizozemsko

Kvalifikační utkání házenkářek v podrobné reportáži

Češky podlehly Nizozemkám i ve třetím utkání za poslední rok. Vloni v březnu s nimi prohrály ve Zlaté lize a v prosinci vysoko na světovém šampionátu, kde osmým místem vyrovnaly maximum od rozdělení federace.

Oba týmy se potkají i v dubnu ve čtyřčlenné skupině kvalifikačního turnaje o účast na olympijských hrách.

Češky, kterým kvůli zranění chyběla kapitánka Veronika Malá, se před zaplněnou halou na Podvinném mlýně v prvním letošním utkání chvíli hledaly. Pátý tým prosincového mistrovství světa začal svižně, v páté minutě vedl 5:1 a po úvodní třetině první půle už 9:3.

Dahlovy svěřenkyně se ale postupně dostaly do rytmu a poměrně výraznou ztrátu ještě do přestávky o více než poloviny stáhly, byť nevyužily dlouhou přesilovku šest na čtyři. Několika zákroky se blýskla brankářka Kudláčková a ve 27. minutě Cholevová snížila na rozdíl dvou gólů. Diváky pak zvedla ze sedadel Kuxová, která v poslední sekundě dokázala hodem z devíti metrů obstřelit zeď.

Po změně stran vystřídala mezi tyčemi Kudláčkovou náhradní brankářka Novotná. Češky i dál hrály na hranici svých možností a nečekaně držely s obrovským favoritem krok. Přispěla k tomu i Novotná, která se blýskla hned 10 zákroky.

Domácí tým hnaný fanoušky od stavu 22:24 zaznamenal tři branky po sobě, díky tomu v polovině druhého dějství srovnal a po dvou proměněných sedmičkách v podání Jeřábkové ve 47. minutě poprvé v utkání vedl. Na senzační výsledek ale Češky nakonec nedosáhly. Také Nizozemky totiž vzápětí zaznamenaly šňůru tří gólů, získaly dvoubrankové vedení a těsný náskok už si pohlídaly.

Kvalifikace mistrovství Evropy házenkářek

Utkání skupiny 3

Česko - Nizozemsko 29:30 (16:18)
Sestava a branky Česka:
Kudláčková, Novotná - Königová 3, Demlová, Stříšková 1, Kordovská, Šustáčková 3, Desortová, Stellnerová 3, Kuxová 2, J. Franková 3, A. Franková 1, Dresslerová, Zachová 2, Jeřábková 9, Cholevová 2.

Nejvíce branek Nizozemska: Van Weteringová, Housheerová obě 5. Rozhodčí: Lovinová, Stancuová (obě Rum.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 3/2. Vyloučení: 2:6. Diváci: 1489.

1.Nizozemsko330099:696
2.Česko320190:774
3.Portugalsko200253:680
4.Finsko200234:620
Autoři: ,