Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Házenkáři s tápajícím Německem uhráli remízu

Sport

  18:02
INNSBRUCK - Čeští házenkáři na závěr ME remizovali s Německem 26:26 a ve čtvrtfinálové skupině skončí čtvrtí nebo pátí. Záleží na výsledku Slovinska.

Souboj českých házenkářů s Německem. foto: ČTK

Pokud Slovinci večer neporazí Španělsko, obsadí Češi ve skupině dokonce čtvrté místo, což by jim vyneslo v celkovém pořadí turnaje osmou příčku. To by byl nejlepší výsledek národního týmu na ME v posledním desetiletí.

Vstup do utkání měli Češi výborný, rychle vedli 3:0 a zdálo se, že se dostali do vítězného rytmu z minulých utkání. Jenže opak byl pravdou - Němci osobní obranou nejlepšího střelce šampionátu Jíchy otupili největší českou zbraň a rychle otočili průběh utkání ve svůj prospěch.

Do poločasu už soupeře nepustili do vedení. Brankostroj německého týmu se zastavil pouze na chvíli, když Češi vyrovnali na 9:9, ale v poločase už zase vedli o dva góly.

Trenér Lipták udělal už před pauzou několik změn, na palubovce se objevili odpočatí hráči a dokázali udržet s Němci vyrovnaný krok; na lavičce odpočíval nějaký čas i Jícha. Největší zbraní soupeře v této fázi byl gólman Bitter, jenž likvidoval jeden český pokus za druhým.

Na druhé straně se však chytil i český brankář Galia a třináct minut před koncem bylo znovu srovnáno (20:20). Od té chvíle zápas spěl do dramatické koncovky, byť Češi neustále dotahovali soupeřovo vedení.

Pak ale sebral poslední síly Jícha a znovu byl tahounem mužstva za úspěšným výsledkem. Jeho branka znamenala po dlouhém čase první české vedení (26:25), a přestože Němci v závěru vyrovnali, ke vstřelení vítězného gólu už díky taktickému výkonu Čechů nedostali možnost. Naopak mohli být rádi, že se Nocar ocitl před prázdnou brankou až po závěrečné siréně.

Autor: