Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Házenkáři vyrovnaný duel s Polskem prohráli, do semifinále nepostoupí

Sport

  21:40aktualizováno  22:53
INNSBRUCK - Čeští házenkáři dnes prohráli ve druhém zápase ve čtvrtfinálové skupině mistrovství Evropy s favorizovaným Polskem 34:35. V tabulce mají dva body a do semifinále již nemohou postoupit. Naopak Poláci si jako první tým zajistili účast v bojích o medaile.

Petr Štochl. foto: ČTK

Trenéři českého celku opět poslali do branky Štochla, ale po šesti polských střelách lovil šestkrát míč ze své sítě a rychle jej vystřídal Galia. Za čtyři minuty se trefil třikrát Bielecki, nebezpečí však hrozilo prakticky od všech polských hráčů.

Přesto český tým držel vyrovnané skóre, když se k tradičnímu kanonýrovi Jíchovi přidali další spojky Sklenák a Vítek. Po čtvrthodině hry se Češi díky brance Kubeše poprvé dostali do vedení, ale poté nastřelili dvě tyče a Poláci skóre opět obrátili.

Hrálo se ve velkém tempu, ani jeden tým nevynechal jedinou příležitost k rychlému útoku. Českým hráčům se dařila především střelba z místa spojek a po dvaceti minutách "vyhnali" z branky i Szmala, který byl do dnešního souboje nejlepším gólmanem šampionátu. Nahradil jej mladý Wyszomirski.

Polský kouč Wenta pravidelně střídal a každý z hráčů, který přišel na palubovku, byl pro českou branku nebezpečný. Střelecky dělal české obraně největší problémy Jurecki. Jeho zásluhou Poláci odskočili v závěru poločasu na dvoubrankový rozdíl, ale poslední minuty patřily českému celku. Vítek snížil, Sklenák vyrovnal a vedení před přestávkou zařídil svou první brankou na šampionátu Sobol.

Po pauze se Poláci rychle dostali do vedení a soupeř dlouho jen dotahoval. Oproti minulým zápasům se českému týmu nedařilo tolik v obraně, Poláci stříleli z jasných pozic, a tak ani Galia tak úspěšný nebyl. Jeden z favoritů celého šampionátu se však mohl spolehnout na všechny své spojky. Když seděl na lavičce náhradníků Bielecki, skórovali Jurasik, Jurecki nebo Jachlewski.

Na českých hráčích se začala projevovat únava, a když Jurkowicz zvýšil poprvé v zápasu náskok Polska na třígólový rozdíl (30:27), zdálo se, že je rozhodnuto. Svěřenci kouče Martina Liptáka se ale nevzdali. Zlepšenou obranu podpořil dvěma dobrými zákroky Galia a vyšla sázka na riziko. Třikrát se podařilo vypíchnout soupeři míč a po rychlých protiútocích zakončených Nocarem, Vraným a Kubešem vedli Češi 32:31.

V dramatickém závěru byli ale šťastnější soupeři. Vítek nastřelil tyč a dva nesmírně důležité góly dal Lijewski. Tři minuty před koncem vyrovnal Sklenák, ale další dvě branky posadily do sedla Poláky. V závěru snížil ještě Vraný, ale když pak chytil Galia soupeřův pokus, bylo již těsně před koncem a ke střele se český tým nedostal.

"Rozhodně jsme zklamaní, ale celý tým zaslouží pochvalu za to, jak zápas odehrál, za příkladnou bojovnost. Všichni do toho dali celé srdce," řekl kapitán Karel Nocar. "Ve velkých zápasech rozhodují maličkosti. My se dostali v závěru do vedení, ale poté nastřelili tyč. Za stavu 32:31 stačilo málo a mohli jsme zápas vyhrát. Dnes bych neřekl, že zvítězil lepší tým, ale šťastnější," dodal Nocar. .

Česká republika - Polsko 34:35 (19:18)

Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Nocar 2, Vítek 5, Mičkal, Zdráhala 1, Vraný 3, Kubeš 2, Piskač 4, Jícha 7, Filip 4, Sobol 1, Mráz, Stehlík, Hynek, Sklenák 5. Nejvíce branek Polska: Jurecki 7, Bielecki 6, Jurasik 5, Tluczynski 5/3. Rozhodčí: Abrahamsen, Kristiansen (oba Nor.). Sedmimetrové hody: 3/3 - 0. Vyloučení: 3:1. Diváci: 4500.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!