Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Hejnová je v semifinále. Šebrle odletěl do Berlína s nadváhou

Sport

  19:44
BERLÍN - Zuzana Hejnová postoupila na atletickém mistrovství světa v Berlíně do semifinále závodu na 400 metrů překážek. Česká rekordmanka dnes obsadila ve svém rozběhu třetí místo časem 55,68 sekundy, do dalšího kola postoupily přímo vždy první čtyři běžkyně. O finále budou překážkářky bojovat v úterý. Naopak Lence Masné se nepodařil zázrak v podobě postupu do finále běhu na 800 metrů.

Zuzana Hejnová (vpravo) postoupila do semifinále MS 2009. foto: Tobias Schwarz Reuters

Masná neměla na postup do boje o medaile sebemenší šanci. Do cíle třetího semifinále doběhla na šesté pozici v času 2:02,55 minuty a v celkovém hodnocení obsadila nakonec 20. místo.

Hejnová si ve druhé dráze postupovou pozici kontrolovala, cílem proběhla o 98 setin za vítěznou Angelovu Murosanovou z Rumunska, druhá skončila Američanka Tiffany Williamsová. "Tak nějak jsem si to představovala, že postoupím v klidu a pošetřím síly," řekla po doběhu Hejnová. Po startu běžela naplno. "To je dané," uvedla. Šetřila se tak hlavně v konci. "V poslední stovce," prohlásila.

Nejrychlejší z pěti rozběhů byla americká spolufavoritka Lashinda Demusová (54,66). Hejnová, jejíž národní rekord má od 28. července hodnotu 54,90, byla při porovnání všech časů dvanáctá. Z dnešního výkonu se prý nedá usoudit, kolik je schopna běžet. "Chtěla jsem jen postoupit, bez ohledu na čas," řekla. Na postup do finále ale bude muset zřejmě vylepšit český rekord. "Bude třeba tak 54,50," předpokládala. "Je to víc našlapané než loni," poukázala na olympijské hry, v jejichž finále byla překvapivě sedmá.

Šebrle odletěl s lehkou nadváhou a touhou bojovat o zlato
S lehkou nadváhou svého zavazadla, ale především s odhodláním, že může opět bojovat o zlato, odletěl desetibojař Roman Šebrle na atletický světový šampionát do Berlína. "Formu cítím," řekl dvojnásobný světový šampion a olympijský vítěz.

Do letištní haly přišel Šebrle doprovázen svým trenérem Robertem Změlíkem relativně nalehko. Tyče i tretry poslal do Berlína autem s předstihem, takže si v neděli jen zabalil další věci. Světový rekordman trénoval naposledy v neděli a cítil se výborně. "Běžel jsem rychle úsek, který vždycky běhávám, a zvládl jsem ho nejrychleji za pět let. To ovšem nic neznamená, uvidí se až v závodě," řekl čtyřiatřicetiletý desetibojař. Dobrý pocit ze svých výkonů má celý týden.

"Udělal jsem si nějaké osobáky v posilovně a vyvíjelo se to, jak jsem čekal. Postupně se to lepší a doufám, že to bude nejlepší ve středu a ve čtvrtek," myslel na soutěžní dny.

Do Berlína jede jako sedmička letošních tabulek, na tradičním květnovém mítinku v Götzisu nasbíral 8348 bodů. V odbavovací hale ruzyňského letiště uvažoval, že na zlato bude v Německu potřeba 8600 až 8700 bodů. "A to určitě v mých silách je, takže doufám, že jedu bojovat o zlato," vyhlásil Šebrle naladěn zdravě sebevědomě.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!