Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Hilgertová skončila ve finále pátá

Sport

  12:50aktualizováno  14:50
PRAHA - Dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová zůstala na mistrovství světa ve vodním slalomu bez medaile. Ze semifinále postoupila jako čtvrtá, nakonec skončila pátá. Závod vyhrála Slovenka Jana Dukátová.

Kajakářka Štěpánka Hilgertová. foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Třiadvacetiletá Dukátová dosáhla v deštivé Praze největšího úspěchu kariéry a definitivně vystoupila ze stínu krajanky Eleny Kaliské. Nové mistryni světa patřily v Troji všechny jízdy, vyhrála už kvalifikaci a nejrychlejší byla i v prvním kole. Suverénní vítězku doprovodily na stupně Britka Fiona Pennieová a Jennifer Bongardtová z Německa.

Hilgertová útočila v rozbouřeném kanálu na cenný kov ze čtvrtého místa, když po semifinále ztrácela na vedoucí Dukátovou přes tři sekundy. Ve finálové jízdě se však dopustila dvou chyb a čtyři trestné vteřiny ji odsunuly na pátou pozici. Nicméně i kdyby zajela druhé kolo čistě, její čas by na medaili nestačil. Na loňském MS v Austrálii byla Hilgertová čtvrtá.

Druhá česká kajakářka v desetičlenném finále Marie Řihošková si nakonec polepšila na osmou pozici. Irena Pavelková zůstala těsně před branami druhého kola. Pavelková v semifinále lehce narazila špičkou lodi do zdi, a když se snažila odstrčit, vypadlo jí pádlo z ruky. "Je to pech, ale můžu si za to sama," uvedla. Naopak životního úspěch dosáhla Řihošková. "Finále je skvělé," radovala se.

Autor: