Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Finsko - Rusko 2:1. Čekání končí, Finové mají své olympijské zlato

Je dobojováno. Finové se radují z olympijského triumfu. foto: AP

Finové ve finále olympijského turnaje potvrdili, že momentálně na velkých akcích vládnou hokeji. Po stříbru a zlatu z posledních dvou světových šampionátů si odvážejí nejcennější kov i z her v Pekingu. Od roku 1928, kdy se Suomi stali členem IIHF, dosáhli na historicky první triumf na ZOH. V opatrném závěrečném souboji přemohli Ruský olympijský výbor 2:1. Rozhodující branku vstřelil útočník Hannes Björninen.
  8:05aktualizováno  9:55

Závěrečné střetnutí nijak nevybočovalo ze škatulky vyřazovacích duelů v Pekingu. K vidění byl urputný boj plný opatrnosti, hraný ze zabezpečené obrany. Minimum šancí, minimum nabídnutých přesilovek, maximální ostražitost.

Finové s takovým systémem obstáli nejlépe. V semifinále napřed zastavili Slováky. Ve finále pak na svého - už tak perfektně chytajícího - gólmana Harriho Säteriho propustili pouhých sedmnáct střel a sami jich vyslali jedenatřicet. Soupeři nic moc velkého nedovolili.

Suomi rychle inkasovali, ztráceli už od 8. minuty a duel museli otáčet. Zásluhou dvou nahození obránce Villeho Pokky a útočníka Marka Anttily se jim však obrat povedl. To první prošlo čistě, do druhého sáhl Hannes Björninen, jenž dal Finům po 94 letech konečně možnost jásat nad prvním hokejovým zlatem v historii severského národa s pěti a půl miliony obyvatel.

„Hráli jsme dobře. Stále jsme pracovali, měli jsme šance, ale udržet jednogólový náskok je vždy nejtěžší. Stačí, aby přišel špatný odraz... Teď je to úžasný pocit a velká čest,“ popisoval finský bek Petteri Lindbohm.

Klíčové utkání svými zásahy rozhodla čtvrtá formace.

Právě autor vítězné trefy Björninen přitom nezačal dobře. Neproměnil úvodní šanci zápasu, fauloval vysokou holí a pobyt na trestné lavici musel předčasně ukončit. Michail Grigorenko střelou švihem z pravého kruhu trefil puk ke vzdálenější tyči a Rusové vedli.

Finský útočník Hannes Björninen (24) padá před ruským gólmanem Ivanem Fedotovem (28) a obráncem Jegorem Jakovlevem (44).

Ani druhý muž, který pomohl s obratem, neměl v ten moment svědomí čisté. Pokka se špatně postavil do bloku a přesilovková střela Grigorenka mohla volně projít za Säteriho. 

Od té chvíle už Finové nefaulovali ani jednou...

Seveřané měli v úvodní části mírně navrch. Protivníka přestříleli 15:7, Hartikainen k tomu v 19. minutě minul odkrytou branku. Až jednoduché nahození Pokky vrátilo stav utkání do rovnováhy. Fedotov kvůli souboji před ním zřejmě neviděl kotouč, který mu projel pod betonem. 

Remíza platila až do startu závěrečného dějství. Zápas nebyl nijak pohledný, snad jako by se zbytek druhé třetiny ani nemusel hrát, gólmani neměli moc práce a pro obě mužstva se prvořadou stala defenziva.

Poté ale ve 41. minutě - po 31 sekundách - Anttila vystřelil kousek za mezikružím, jeho pokus tečoval Björninen a Finové zničehonic vedli. Chvíli se zdálo, že autorem branky byl právě opět hrdina velkých finále Anttila, jenž si to podle oslav myslel asi také, avšak opakované záběry ukázaly viditelný letmý dotek Björninenovy hokejky.

Olympijský turnaj v ledním hokej boj o zlato. Finsko - Rusko 2:1. Čekání končí. Finové mají své olympijské zlato. (20. února 2022)

Rusové přidali, inkasovaný gól jim dal jasný signál, že musí zrychlit, a duel najednou chytil úplně odlišné tempo. Obhájci zlata z Pchjongčchangu se ale dostali pouze do tlaku na brankovišti v 50. minutě. Mnohem nebezpečnější situace se naskytly Seveřanům.

V pěti minutách postupně Pakarinen zblízka napálil puk do Fedotovova betonu. Krátce nato ruský gólman vychytal i voleného Mäenalanena, poradil si se střelami ve finské přesilovce, nebezpečně to zkusil Aaltonen a k tomu všemu ještě Hietanen tvrdě rozezvučel břevno.

Přes spálené tutovky neměli Finové nejmenší problém s tím Rusy ubránit. Výběru Alexeje Žamnova nepomohla ani minutová hra bez brankáře. Na druhé straně Jukka Jalonen s kompaktním finským družstvem oslavoval triumf, který Suomi zařadil mezi sedm týmů se zlatem z hokejového turnaje.

„Neuvěřitelné. Nevím, co mám říkat. Zasloužili jsme si to,“ dostal ze sebe nadšený obránce Valtteri Kemilainen.

Je dobojováno. Finové se radují z olympijského triumfu.

Výrazně rozladěný pak byl evidentně útočník Vadim Šipačov. „Jeden gól,“ odpovídal na otázku, co rozhodlo o tom, že jeho tým má nyní stříbrné medaile. Na další dotaz k hodnocení výkonu vlastního týmu odpověděl také stručně: „Bez komentáře.“

Kromě závěrečného předávání medailí, při němž si velká část zklamaných ruských hráčů po váhání přece jen nasadila lesklou placku na krk, ještě pořadatelé vyhlásili All Star tým turnaje. Za nejužitečnějšího hráče zvolili Juraje Slafkovského, sedmnáctiletého slovenského útočníka, jemuž se sedmi góly patří i pozice nejlepšího střelce šampionátu.

Olympijské hry - hokej muži
Finále 20. 2. 2022 5:10
Finsko Finsko : Ruský olympijský výbor Ruský olympijský výbor 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Góly:
23:28 Pokka (Björninen, Ohtamaa)
40:31 Björninen (M. Anttila, Ohtamaa)
Góly:
07:17 Grigorenko (N. Nestěrov, N. Gusev)
Sestavy:
Säteri (Olkinuora) – Hietanen, M. Lehtonen, Vatanen, Lindbohm, Kemiläinen, Friman, Pokka, Ohtamaa (A) – Hartikainen, S. Manninen, Markus Granlund – Pakarinen, V. Filppula (C), H. Pesonen – L. Komarov, Joonas Nättinen, M. Aaltonen – M. Anttila (A), Björninen, Mäenalanen.
Sestavy:
Ivan Fedotov (T. Biljalov) – N. Nestěrov, Nikišin, Jelesin, J. Jakovlev (A), Vojnov, S. Tělegin, Šaripzjanov – K. Semjonov, Šipačov (C), Čibisov – Gricjuk, V. A. Tkačov, N. Gusev – D. Voronkov, P. Karnauchov, Slepyšev – Grigorenko, Andronov (A), S. Plotnikov – Kajumov.

Rozhodčí: Bjork, Bruggeman – Hancock, McCrank

Přejít na on-line reportáž
Autor:

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...