Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rusko, do toho! Bývalý šéf IIHF odsoudil hru Finů: Ke zlatu se probránili

Prezident IIHF René Fasel se zúčastnil zápasu ruských hokejových legend v Soči. Ten pravidelně hraje i ruský prezident Vladimir Putin. foto: Profimedia.cz

U Čechů nikdy příliš dobrou pověst neměl, vždy ho to táhlo daleko víc na východ. Nyní si René Fasel definitivně zkazil pověst i ve Finsku. Někdejší dlouholetý šéf Mezinárodní hokejové federace (IIHF) totiž přiznal, že na olympijském turnaji přál vítězství ruským hokejistům.
  16:05

Už když se Ruskému olympijskému výboru podařilo v nájezdovém dramatu postoupit přes Švédsko do pekingského finále, poskytl Fasel ochotně rozhovor ruské tiskové agentuře TASS.

„Je to neuvěřitelné vítězství. Týmu byl hodně vyčítán defenzivní hokej, ale dotáhl to až do finále. To je velký úspěch,“ prohlásil současný čestný prezident IIHF. „Rusové prohráli s Finy na Channel One Cupu, možná tak teď nastal čas pomsty. Do toho, Rusko! Do toho!“

Když ale východoevropský gigant duel o zlato prohrál, švýcarský funkcionář opět obrátil. Rázem se mu obranný styl hokeje vůbec nezamlouval.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko a prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel při přátelském pozdravu.

„Finále nebylo velkolepé a rozhodně nebylo tak zajímavé jako zápas mezi Ruskem a Švédskem v semifinále. Finům přinesla zlato obrana a trocha štěstí, musíme jim ale pogratulovat. Viděli jsme, jaká je budoucnost hokeje. Medaile a trofeje vyhrává defenziva,“ líčil civilním povoláním dentista.

Vzápětí pronesl přání, aby se Rusko pořádně připravilo na nadcházející mistrovství světa. „Odehrálo dobrý turnaj, stříbro je také olympijská medaile. Nyní se pokusí udělat ještě další krůček,“ řekl.

Finský hokejový obránce Ville Pokka (2) líbá zlatou olympijskou medaili. Vedle něj mezitím spoluhráči z obrany Niklasi Frimanovi (3) gratuluje kapitán Valtteri Filppula (51). Vlevo čeká další bek Mikko Lehtonen.

Není tajemstvím, jak dobrý vztah má Fasel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Během mistrovství světa v roce 2018 narychlo odcestoval z Dánska do Moskvy, aby přihlížel inauguraci znovuzvoleného vůdce rozpínavé federace. 

Loni zase v rozhodcovském dresu odpískal v Soči exhibici, během které nastřílel diktátor devět branek a očekávaně byl vyhlášený hlavní hvězdou duelu. „Děkuji vám, pane prezidente, za rozvoj sportu. Jsem šťastný, že tu s vámi mohu být,“ soukal ze sebe lámanou ruštinou Fasel. 

O pár měsíců dříve se zase Švýcar přátelsky objímal s běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem.

Finům se reakce na jejich historický olympijský triumf logicky nelíbila. Například Jarmo Kekäläinen, generální manažer Columbus Blue Jackets, prostřednictvím twitteru Faselovi vyčetl, že dokázal, že hokeji absolutně nerozumí. „Bohužel byl ve vedení IIHF až příliš dlouho,“ dodal.

Podrážděně reagoval i někdejší finský premiér Alexander Stubb. „Drahý René, jste zostuzením a zneuctěním skvělého sportu, jakým hokej je. Nechte hokejový svět, prosím, aby oslavil naše vítězství důstojně. Své mezinárodní politické preference si schovejte na jindy,“ naťukal na sociální síť.

Fasel byl šéfem Mezinárodní hokejové federace od roku 1994 až do loňského podzimu, kdy jej nahradil Francouz Luc Tardif. Dvaasedmdesátiletý Švýcar tuzemské fanoušky namíchl především po světovém šampionátu v roce 1997, kdy nepotrestal Kanaďany za vyvolání velké šarvátky v utkání s Českem. 

Když pak o čtyři roky později slavili Češi v Hannoveru „zlatý hattrick“, vylil Faselovi na hlavu Robert Reichel dvě láhve šampaňského. „Aby sis pamatoval, že Češi jsou nejlepší!“ vzkázal mu.

Autor:

Hezký byt v cihlovém domě 3+kk/2x lodžie, 85m2, Brandýs nad Labem
Hezký byt v cihlovém domě 3+kk/2x lodžie, 85m2, Brandýs nad Labem

Brázdimská, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
18 000 Kč/měsíc