Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hokejistky si na cestě za medailemi vybraly těžší cestu, s Japonkami padly. Ve čtvrtfinále je čekají USA

České hokejistky hrají svůj poslední zápas v základní skupině B na olympijském turnaji v Pekingu 2022. (8. února 2022) foto: AP

České hokejistky mají za sebou poslední vystoupení v základní fázi olympijského turnaje v Pekingu. Svěřenkyně Tomáše Paciny podlehly Japonkám 2:3 po samostatných nájezdech a v tabulce skupiny B obsadí druhé místo. Ve čtvrtfinále na ně čekají Spojené státy americké, hrát se bude od 5:10 hodin SEČ.
  12:22aktualizováno  13:16

Byl to boj se smutným koncem. Národní tým sehrál s Japonkami vyrovnanou partii, ve které od úvodních minut dotahoval. 

K triumfu ve skupině B stačilo českým reprezentantkám jakékoliv vítězství. Naděje na čtvrtfinálové setkání s některým z přijatelnějším soupeřů (Finsko, Švýcarsko, Ruský olympijský výbor) ale v samostatných nájezdech zhatila Hanae Kubová. 

Družstvo okolo kapitánky Aleny Mills se v prvním utkání play off pokusí o hokejový zázrak. V cestě jim stojí silné Američanky, úřadující světové šampionky. 

„Samy jsme si to udělaly těžší. Šance na semifinále jsou malé. Se zámořskými výběry jsme se ještě nesetkaly, takže nevíme, co od nich očekávat. Ale každý je hratelný,“ neztrácí naději gólmanka Klára Peslarová.

Trenéři udělali oproti zápasu s Dánskem několik změn. Přeskládali pořadí jednotlivých formací, Naomi Neubauerová si prohodila místo s Terezou Vanišovou. Mezi tři tyče se vrátila zmíněná Peslarová, která začala utkání s Dánskem na střídačce.

V první třetině trápily svěřenkyně kouče Paciny stejné problémy jako v pondělí. Střelecká nemohoucnost, spousta nepřesností v kombinaci a nedostatečná kreativita při přesilovkách.

Soupeřky si s hrou v početní převaze poradily o poznání lépe. Nepřehledné situace před brankou využila Haruka Toková, jejíž první střela ještě přes blokující hráčky neprošla, ale následná dorážka už byla úspěšná.

Další nešťastný moment přinesla třináctá minuta. Klára Hymlárová se srazila v obranném pásmu s kapitánkou Mills a několik desítek vteřin se nezvedala z ledu. Viditelně otřesená útočnice musela z utkání odstoupit, na křídle první lajny ji nahradila Kristýna Pátková.

„Koncovka neuvěřitelně vázne. Už to ani není smůla. Jako bychom ty góly ani nechtěli dávat. V zápasech jasně dominujeme, ale stojí nás strašné úsilí, abychom vyhráli,“ čílil se trenér Pacina.

Asiatky se po přestávce zatáhly a spoléhaly na rychlé brejky. Stále působily uvolněnějším dojmem. Češky sice zlepšily pohyb a přechod přes střední pásmo, ale Nanu Fudžimotovou pořádně neprověřily.

Tabulka skupiny B

Tým Z V VP PP P S B
1. Japonsko 4 2 1 1 0 13:7 9
2. ČR 4 2 0 1 1 10:8 7
3. Čína 4 1 1 0 2 7:7 5
4. Švédsko 3 1 0 0 2 4:7 3
5. Dánsko 3 1 0 0 2 6:11 3

Marné dobývaní skončilo v čase 26:09. Kristýna Pátková nabrala rychlost, natlačila se před obránkyni a bekhendem nadvakrát propasírovala puk za čáru.

Najednou se karty obrátily. Ale jen na pár minut. Národní tým se připravil o herní převahu zbytečnými fauly, v závěru druhého dějství musel dokonce do tří. Šance na dobrý výsledek držela pohotově chytající Peslarová.

Japonky si dvojnásobnou přesilovku přenesly do třetí třetiny. A třiadvacet vteřin po jejím startu nedisciplinovanost soupeřek potrestaly. Mezi úspěšné střelkyně se podruhé v zápase zapsala Toková.

Jenže za pět a půl minuty bylo opět vyrovnáno, cestu do sítě si našla skrytá rána Natálie Mlýnkové. Ve čtyřiapadesáté minutě navíc po návratu z trestné lavice neproměnila samostatný únik Tereza Vanišová.

Napínavý duel nerozhodlo ani pětiminutové prodloužení, v němž z mezikruží nebezpečně pálily Kateřina Mrázová a Aneta Tejralová. Pár vteřin před sirénou neuspěla tváří v tvář Fudžimotové ani Sára Čajanová. 

Vítěze utkání a celé skupiny určily až samostatné nájezdy. Jedinou úspěšnou exekutorkou se stala japonská útočnice Kubová, po jejíž forhendové kličce skončil puk těsně za brankovou čárou.  

„Nezbývá než překvapit Ameriku, to by měl být náš cíl, Nepolemizovat co by kdyby. A taky si trochu odpočinout,“ hlásí kapitánka Mills.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!