Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté zahájili Karjala Cup prohrou

Sport

  23:05
JÖNKÖPINGJÖNKÖPING - Pětibrankový obrat dnes zajistil hokejistům Švédska výhru 6:3 nad Českou republikou při vstupu do turnaje Karjala. Suverén letošního ročníku Euro Hochey Tour prohrával díky trefě Petra Tona v oslabení a dvěma přesilovkovým gólům Miloslava Hořavy po úvodní části 1:3, ale v druhé části třemi brankami strhl vedení na svou stranu a v závěru si ještě dalšími dvěma vylepšil skóre.

Švéd Andreas Johansson před Milanem Hniličkou. foto: ČTK

Švédové jsou zatím v EHT suverénní, ve čtyřech zápasech neztratili ani bod. Češi jsou s dvěma body zatím poslední a rozšířit svou skromnou sbírku se budou snažit v sobotu v Helsinkách proti Finsku.

Čeští hokejisté měli první šanci hned po 25 vteřinách, ale Tenkrát zamířil vedle. Za Seveřany odpověděl Melin, ale ani po jeho akci se puk nevešel mezi tyče, takže první vážnější pokus musel řešit až domácí Liv po Hubáčkově střele. V dalších minutách podržel svůj tým Hnilička hned při několika šancích Švédů. Vyznamenal se především proti Karlssonovi či Kahnbergovi.

Na konci deváté minuty putoval na trestnou lavici Kántor, ale přesto se po Tonově akci dostal do vedení český tým. Nejlepší střelec české extraligy se prosadil přes beka Petraska a překvapil Liva přesnou střelou pod horní tyč. Švédové však následně početní výhodu využili, když Berglund dorazil puk do české branky.

Potom přišly chvíle nejlepšího kanonýra švédské Elitserien Hořavy. Během necelých dvou minut využil český útočník dvě přesilové hry. Opora MODO se v obou případech skvěle zorientovala při dorážce před brankou. Boumedienna poslal pokračovatel slavného hokejového jména z trestné lavice premiérovou brankou v národním týmu za dvacet sekund a Ragnarssona dokonce už za pět. Na druhé straně měl šanci při Hořavově trestu Hannula a v závěru třetiny znovu podržel český výběr Hnilička.

Druhá část se výrazně vydařila domácím. Nejdříve sice Karlsson pokusem mezi betony na Hniličku ještě nevyzrál, ale v 24. minutě už po chybě kapitána Hlinky Hannula přesnou ránou snížil. Švédové si vytvářeli stále větší tlak. Kenny Jönsson ani Davidsson sice ještě neskórovali, ale v polovině utkání potrestal Ptáčkovo vyloučení od modré čáry Boumedienne.

A za 68 sekund už hráči Tří korunek vedli. Karlsson objel branku, našel křížnou přihrávkou u levé tyče osamoceného Berglunda, který pohodlně zaznamenal i svou druhou trefu v utkání. Češi mohli být rádi, že do konce druhé části znovu neinkasovali. Hráli dvakrát v oslabení a Hnilička měl hodně práce. Poměr střel v druhé třetině byl 15:3 v prospěch domácích.

Snahu Hadamczikova výběru o vyrovnání umocnila v úvodu závěrečné třetiny přesilová hra, ale Švédové se ubránili. Gólman jönköpingského klubu HV 71 měl potíže jen po střele Jana Nováka. Další početní převaha se pak Čechům nepovedla vůbec. Kouč zamíchal složením útoků a ve hře byl i třináctý útočník Rolínek. Nebezpečná byla z české strany jen Brošova teč, z protiútoku hned zahrozil Davidsson.

Český tým měl pak výhodu přesilové hry, ale faulem ji přerušil Hořava a ve hře čtyř proti čtyřem Andreas Johansson prakticky rozhodl. Češi pak ještě dopili kalich hořkosti po Ragnarssonově gólu na konečných 6:3.

Výsledek:
Švédsko - Česká republika 6:3 (1:3, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 11. Berglund (M. Johansson), 24. Hannula (J. Jönsson), 30. Boumedienne (K. Jönsson), 31. Berglund (Karlsson), 55. A. Johansson (K. Jönsson, Hallberg), 58. Ragnarsson (Petrasek) - 10. Ton, 13. Hořava (Hejda), 15. Hořava (Ševc). Rozhodčí: Karabanov (Rus.) - Svensson, Ulriksson (oba Švéd.). Vyloučení: 7:7. Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 6944.

Sestavy:
Švédsko: Liv - Petrasek, Ragnarsson, M. Johansson, Oduya, Hallberg, Ledin, Boumedienne, K. Jönsson - Hannula, Davidsson, Lundqvist - Wallin, A. Karlsson, Berglund - Eriksson, A. Johansson, Emwall - Kahnberg, J. Jönsson, Melin. Trenéři: Bengt- Ake Gustafsson a Jan Karlsson.

Česká republika: Hnilička - J. Novák, Kolařík, Blaťák, Kántor, Hejda, Ševc, Čáslava, Ptáček - Tenkrát, Broš, Hlinka - V. Novák, Burger, Vlasák - Ton, Kalla, Pletka - Hubáček, Skuhravý, Hořava - od 41. navíc Rolínek. Trenéři: Alois Hadamczik, Ondřej Weissmann a Mojmír Trličík.
 
Tabulka turnaje Karjala:
1. Švédsko 1 1 0 0 0 6:3 3
2. Finsko 1 0 1 0 0 3:2 2
3. Rusko 1 0 0 1 0 2:3 1
4. ČR 1 0 0 0 1 3:6 0
 
Tabulka EHT:
1. Švédsko 4 4 0 0 0 15:7 12
2. Rusko 4 2 0 1 1 9:7 7
3. Finsko 4 1 0 1 2 5:10  3
4. ČR 4 0 1 0 3 9:14  2

Autor: