Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Hořký triumf Barryho Bondse

Sport

  9:56
LOS ANGELES/PRAHA - Když šel v úterý Barry Bonds na pálku, přes padesát tisíc diváků na baseballovém stadionu v Los Angeles hromově bučelo. A blesky cvakaly. „Nechápu, jak mohli tak hlasitě bučet a zároveň fotit,“ divil se Bondsův spoluhráč Dave Roberts.

Barry Bonds při úspěšném odpalu. foto: Jeff ChiuČTK

Čerstvě třiačtyřicetiletý Bonds má na dosah nejsvatější ze všech rekordů v amerických profesionálních soutěžích. Jeden homerun mu chybí k vyrovnání Hanka Aarona, který odpálil 755 nechytatelných ran za bariéru.

Jenže místo chystání pompézních oslav, které jsou jinak v Americe běžné, se vznáší nad baseballovými stadiony morální dusno. Bonds, jeden z nejlepších pálkařů všech dob, je totiž zapleten do steroidové aféry kolem laboratoře BALCO. Před porotou se měl přiznat, ale veřejně vše popírá. Jenže svědectví zainteresovaných o jeho podvádění je velmi podrobné a výčet podpůrných látek, které měl užívat, velice dlouhý. „Jestli mě chtějí zničit, tak ať to udělají. Víc mi ublížit nemohou,“ plakal Bonds před televizními kamerami.

Symbol steroidové éry
Bonds rozděluje Ameriku. V baseballové Major League (MLB) se zavedly měkké dopingové kontroly až v roce 2003. Drtivá většina hvězd posledních 15 let si proto beztrestně vypomáhala steroidy. Američané nad tím zavírali oči, ale podrobné výpovědi o jehlách, prášcích a mastích jim uštědřila políček. Bonds, který se v průběhu kariéry proměnil z vytáhlého rychlonožky v kolos svalů a udivoval fantastickými výkony po pětatřicítce, se stal symbolem steroidové éry.
„Rekordy mě nezajímají,“ tvrdil Bonds. „Ale je to dobré pro hru. Vytvářím její historii.“

Pálkaře, který se stal sedmkrát nejužitečnějším hráčem ligy a za kariéru si vydělal skoro 200 milionů dolarů, zbožňují fanoušci v jeho San Francisku. Na ostatních stadionech na něj už dva roky diváci vytrvale bučí, kdykoli se objeví na hřišti. Považují ho za podvodníka a lháře. A vášnivě diskutují, zda má Bonds místo v Síni slávy, nebo ne.

„Nechceme, aby u nás překonal Aarona. Ale jestli se mu to povede, co budeme dělat? Budeme tleskat nebo bučet. Navrhuji, abychom mlčeli. Přeci jen, video s jeho odpalem budou sledovat další generace,“ napsal komentátor LA Times Bill Plaschke.
Diváci, kteří Bondse odsuzují, zároveň číhají na rekordní míček. I když Bondsova pověst sráží cenu dolů, stále šťastlivec, který míček lapí, získá sportovní artefakt v hodnotě minimálně 50 tisíc dolarů.

Vedení MLB oficiálně nechystá žádný ceremoniál, byť šéf ligy Selig i přes značnou nechuť sedává v hledišti, aby byl rekordu přítomen. „Nic k němu neřeknu. To mluví za všechno,“ vzkázal svému následovníkovi Aaron, který ukončil kariéru před třiceti lety.
„Nechte mě hrát, a pak na mě zapomeňte,“ prohlásil Bonds. „Byl jsem vždycky čistý. Ale ty články nikdy neskončí. Novináři mě chtějí ukřižovat.“

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!