Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Český biker Stošek vybojoval na MS ve Skotsku mezi maratonci stříbro

Martin Stošek foto: Profimedia.cz

Biker Martin Stošek obsadil v závodě maratonců na mistrovství světa ve Skotsku druhé místo a dosáhl největšího úspěchu v kariéře. Zvítězil Brazilec Henrique Avancini, jenž po takřka 97 kilometrech dojel 28 sekund před českým reprezentantem. Mezi ženami, které absolvovaly stejně dlouhou trať, byla nejrychlejší Rakušanka Mona Mitterwallnerová.
  15:29aktualizováno  20:58

Za Avancinim, jenž získal druhé zlato po triumfu na maratonském MS v roce 2018, a Stoškem skončil třetí Němec Lukas Baum. Dojel s mankem minuty a čtvrt na českého bikera, bronzového medailistu z MS 2020 a evropského šampionátu o rok později.

„Se závodem jsem moc spokojený, cítil jsem se velmi dobře. Vše se rozhodovalo v posledním stoupání, respektive v následném sjezdu, kde jsem na Avanciniho už nestačil. Trať byla těžká, hodně technická, a navíc na mokru, takže jsem dost spokojený, že jsem dokázal zajet takový výsledek v podmínkách, které mi úplně nevyhovují,“ uvedl Stošek v tiskové zprávě svazu. „Po bronzu přišlo nyní stříbro, takže motivace do příště je jasná,“ doplnil.

Devětadvacetiletý Stošek se v průběhu celého závodu ve Tweed Valley východně od Glasgow - hlavního dějiště letošního společného šampionátu cyklistických disciplín - držel na dohled bojům o medaile a postupně se posouval dopředu. S blížícím se závěrem se trio pozdějších medailistů oddělilo od ostatních a bylo zřejmé, že na stupně vítězů už patrně nikoho dalšího nepustí. Nejvíce sil v boji o titul mistra světa měl Avancini.

Jaromír Skála obsadil 43. místo, Lubomír Petruš dojel hned za ním.

Mitterwallnerová má ve 21 letech již druhé zlato z maratonského MS. Poprvé slavila před dvěma lety na šampionátu v Itálii. Po více než pěti hodinách závodu byla v cíli rychleji o necelou minutu před Candice Lillovou z Jihoafrické republiky. Až devět minut poté si přijela pro bronz Němka Adelheid Morathová.

Do závodu nastoupily dvě české bikerky. Karla Löffelmann byla jednadvacátá s mankem 37 minut na šampionku, 41. místo obsadila Nikol Flašarová.

Mistrovství světa v maratonu na horských kolech

Tweed Valley (Skotsko) , 96,5 km

Muži: 1. Avancini (Braz.) 4:14:42, 2. Stošek (ČR) -28, 3. Baum (Něm.) -1:43, ...43. Skála -26:39, 44. Petruš -28:10, Rauchfuss (všichni ČR) nedokončil.

Ženy: 1. Mitterwallnerová (Rak.) 5:07:50, 2. Lillová (JAR) -54, 3. Morathová (Něm.) -9:50, ...21. Löffelmann -36:56, 41. Flašarová (obě ČR) -1:19:13.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!