Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Hráče jako Petr Čech nemusím zkoušet

Sport

  20:59
PRAHA - Ve fotbale toho zažil František Straka (50) jako hráč i trenér už hodně. Největšího překvapení se dočkal až včera, když ho výkonný výbor vybral novým koučem fotbalové reprezentace.

František Straka, nový kouč české reprezentace. foto: ČTK

Jak jste zprávu o svém zvolení přijal?
Je to splněný sen, ale v tuto chvíli nejde o mě. Jsem rád a moc hrdý, že tu šanci dostávám. Budu se snažit ji vrátit zpátky.

Počítal jste, že by jednání výkonného výboru tak mohlo dopadnout?
Ve hře bylo víc variant. Podle prognóz jsem s tím nepočítal, to přiznávám.

Proč se k vám většina členů výkonného výboru přiklonila?
To se musíte zeptat jich. S některými z nich jsem mluvil, ale nic víc se nedělo. Svoji koncepci jsem výboru předložil písemně.

Jaký první krok učiníte v nové funkci?
Chci změnit přístup hráčů k reprezentaci i masmédiím, dát mančaftu novou tvář a přivést fotbalisty, kteří jsou draví a hladoví.

Může obrodu nastartovat už nejbližší zápas proti Maltě?
Je důležité se prezentovat dobrým výkonem. Aby diváci získali dojem, že vidí na hřišti partu kluků, která touží něčeho dosáhnout a ráda nosí dres národního týmu. Na tom především postavím svoji filozofii.

Jak byste tým okysličil?
Etablované hráče jako je Petr Čech proti Maltě nepotřebujeme testovat. Šanci dostanou ti, kteří jich dostávali méně jako Michal Kadlec nebo Jan Šimůnek.

Věříte, že postup na mistrovství světa je reálný?
Zatím vycházím z toho, že mě čeká jeden přátelský zápas. Udělám všechno pro to, abych mohl zůstat také po zbytek kvalifikace. Nemusíme si ale nic namlouvat. Nemáme postup ve vlastních rukách. Čeká nás několik důleživých kroků. Nejdřív je nutné vyhrát na Slovensku. Pokud se to povede, musíme věřit, že ztratí ostatní konkurenti a na mistrovství dosáhneme.

Mohou hráči čekat, že budete na srazech servírovat tataráky a olivovový olej, jak jste byl zvyklý v klubech?
Nikdy jsem svoje hráče nekrmil. Někteří fanoušci si mohli podle zpráv z novin myslet, že to praktikujeme v den zápasu, což je nesmysl. Když si ale někdo dá toast s tatarákem čtyři dny před utkáním, nemůže mu to uškodit. Naopak to může být vhodná motivace.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč