Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Hrozivý pád na Vueltě: 17 stehů, dva konce cyklistů

Sport

  15:21
MADRID - Pro amerického cyklistu Tylera Farrara a Poláka Michala Golaše skončila kvůli zraněním z pádu v páteční etapě letošní Vuelta. Po jejich střetu došlo zhruba 150 metrů před cílem sedmé etapy k hromadné kolizi, která postihla i favority na celkové vítězství Vincenza Nibaliho, Michele Scarponiho nebo Joaguíma Rodrígueze. Sprinter Farrar i vrchař Golaš přitom ještě v pátek večer naznačovali, že budou v závodě navzdory zraněním pokračovat.

Potrhaný Farrar. foto: Reprofoto

"Golaš má v obličeji 17 stehů. Říká, že ty se počítají dvojnásobně, takže tím překoná 33 stehů Johnnyho Hoogerlanda! V sobotu odstartuje," uvedl v pátek mluvčí Golašovy stáje Vacansoleil s narážkou na Nizozemce Hoogerlanda, jenž dokončil letošní Tour de France navzdory těžkému zranění po pádu do ostnatého drátu.

O den později nicméně tým oznámil, že polský cyklista se stehy v ústech, na bradě a pod nosem pokračovat nemůže. "Spal jsem jen hodinu. Bohužel mi nezbývá nic jiného než odjet domů. Moje žena je doktorka, takže budu v dobrých rukou," uvedl vítěz vrchařské soutěže na závodu Kolem Polska a pátý muž z nedávného testovacího závodu na olympijské trati v Londýně.

Američan Farrar navzdory bolavé kyčli dokonce do sobotní etapy odstartoval, ale brzy z kola slezl a odstoupil. Ostatní účastnici nehody pokračují. Sarkastickou poznámku na Twitteru si neodpustil nejlepší spurtér současnosti Mark Cavendish, jenž po svém úterním odstoupení sleduje Vueltu jen v televizi. "Koukal jsem na ten hromadný pád na Vueltě. Jsem zvědavý, kdo jako první napíše, že za to můžu já," napsal Brit, jenž je často kritizován za agresivní styl.

Kdo pád Farrara ale zatím není zřejmé. Možná je i závada na jeho kole. Podle televizní záběrů to totiž vypadalo, jako by se Američanovi uvolnilo v rychlosti přes 70 km/hod přední kolo, které mu následně ustřelilo a Farrara katapultovalo k zemi. "Příčiny nehody musíme prošetřit, za pár dní budeme chytřejší," řekl v pátek šéf Garminu Bingen Fernández. Zdá se, že tentokrát z toho Cavendish skutečně vyjde nevinně...

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!