Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Hry v Riu nejspíš přivítají ragby a golf, Rogge zůstal šéfem MOV

Sport

  19:26aktualizováno  9. října 9:01
PRAHA - Golfový fenomén Tiger Woods se svými holemi pod propletenými olympijskými kruhy? Donedávna pouze bláznivá utopie. Dnes? Dost možná již nezvratná realita. V Kodani totiž v pátek bude hlasovat plénum Mezinárodního olympijského výboru (MOV) o dvou sportech, které rozšíří program letní olympiády v brazilském Riu de Janeiro (2016).

Drive v Čeladné. foto: ČTK

Největší naději na doplnění zbývajících dvou volných kolonek mají golf a sedmičkové ragby. Právě tyto dva sporty doporučila v srpnu patnáctičlenná exekutiva MOV, přičemž pět dalších (baseball, softball, kolečkové brusle, squash, karate) zamítla.

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek však naznačuje, že páteční jednání může možná ještě chytit i jiný vítr.

"I docela vlivní členové MOV by rádi jednali o všech sedmi sportech. Pakliže se jim tuhle myšlenku podaří prosadit, pak by i vzhledem k rozličnému lobbování mohly být výsledky docela zajímavé."

Možná rozhodne i únava
Jirásek ale jedním dechem dodal, že vzhledem k více než týdennímu jednání v Kodani sklátí delegáty kongresu MOV nejspíš již tak silná únava, že možná budou ruce zvedat víceméně automaticky...

O sedmičkovém ragby se sice vkuloárech hovoří s jistým despektem, neboť prý není plnohodnotným ragby, za které se považuje spíše hra s patnácti muži či ženami.

Šéf MOV Jacques Rogge byl podle předpokládů dnes opět zvolen do funkce na další čtyři roky. Což příznivci ragby vřele vítají, protože Rogge, coby bývalý ragbyový hráč, bude zcela jistě pro tuhle novinku hlasovat a nejspíš i skrytě lobbovat.

Místopředseda ČOV pro ekonomiku Jiří Kejval připomíná, že sedmičkové ragby má oproti běžnému tu výhodu, že turnaj potrvá pouze pár dnů. "Mistrovství světa v tradičním ragby se naopak protahuje skoro na měsíc. A navíc, MOV si bedlivě hlídá i počty sportovců na hrách..."

Tiger Woods by prý přijel

To golf má, zdá se, cestičku do Ria již takřka vymetenou. Pakliže hlasováním projde, vrátí se do programu her po 112 letech. Naposledy se hrál v St. Louis v roce 1904.

"Pokud budu pozván a do té doby s golfem neskončím, určitě se olympijského turnaje v Riu rád zúčastním," poslal do Kodaně jasný hlas Tiger Woods.

Generální sekretář české golfové asociace Miroslav Holub logicky myšlenku návratu golfu podporuje: "Golf se stal jedním z nejoblíbenějších a nejhranějších sportů na světě a zařazení na olympiádu by si určitě zasloužil."

Odpověď na otázku, co by jeho návrat znamenal pro Česko, je však poměrně složitá. "Základní otázka zní, jestli by se turnaj otevřel pro amatéry, nebo profesionály," pokračuje Holub. "Já jsem na 99 procent přesvědčený, že pro profesionály, ale kdo ví... Třeba se na olympiádu bude postupovat z kvalifikací. A navíc, olympiáda v Riu se uskuteční až ze sedm let a v té době možná budou mít šanci prosadit se mezi nejlepšími i současní elitní amatéři."