Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Huříková: Závodím pro radost

Sport

  8:00
HOUFFALIZE - První úspěšný krok na cestě k Pekingu má za sebou cyklistka na horských kolech Tereza Huříková (21). V závodě Světového poháru vcross country v belgickém Houffalize porazila krajanku Kateřinu Hanušovou-Nashovou a před dalšímu dvěma závody (následující se jede v neděli v německém Offenburgu), které rozhodnou o nominaci jediné Češky na OH v této disciplíně má výhodu.

Tereza chce do Pekingu. foto: Lidové noviny

Co rozhodlo o vaší výhře nad konkurentkou?
Určitě to, že mi ráno před startem zatelefonoval přítel. Zbavil mě stresu a uvědomila jsem si, že závodím proto, že mě to baví ane, že se tím chci trápit. Řekla jsem si, že pokud si budu dělat závodu nervy, tak ho maximálně zkazím. Šla jsem na start s úsměvem a fungovalo to.

Čím  vás přítel uklidňoval?
Ptal se mě, co mi chybí? Říkal, vždyť jsi zdravá, můžeš dělat, co tě baví. Má pravdu v tom, že mi ani mimo závody nic nechybí, že jsem opravdu spokojená. Nemám žádné starosti.

Budete jeho povzbuzení potřebovat vždycky před startem?
Závodím já a je na mě, co se mi bude honit hlavou. Jestli budu roztěkaná a udělám chybu.

Uklidnil vás první závod, jak vidíte ty další dva?
Vím, že mám za sebou jen první třetinu zápasu. Jdu do to stejně, jako do prvního klání. Neberu ale tuhle kvalifikaci tak, že by se z toho mělo střílet. Ta, která bude lepší, pojede.

Jak to vypadalo po závodě, pogratulovala vám soupeřka?
V cíli jsem přišla za ní a zeptala se, jak se jí jelo.

Změnilo se něco na vašem vztahu kvůli tomu, že se mezi vámi rozhoduje o jediném místě?
Kamarádky nejsme, každá máme jiný život. Já tady, ona v Americe. Jsem o deset let mladší, cyklistické začátky jsem s Katkou neprožívala a popravdě se zase moc dobře neznáme.Jinak je ale můj vzor a normálně bavíme, je to milý člověk.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.