Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hvězdy z Brazílie nenadchly

Sport

  13:01
PEKING - Fotbalisté Brazílie vstoupili do olympijského turnaje dnešní těsnou výhrou 1:0 nad Belgií. Ta utkání dohrávala bez dvou vyloučených hráčů. Jihoameričany, kteří v Pekingu usilují o historicky první triumf pod pěti kruhy, zachránil jedenáct minut před koncem jedinou brankou Hernanes.

Ronaldinho se objevil ve žlutém dresu. foto: AFP

Další favorit z Itálie si lehce poradil s Hondurasem, který porazil 3:0. Výběr USA zdolal 1:0 Japonsko a Austrálie remizovala se Srbskem 1:1.

Brazilce do utkání s Belgičany přivedl jako kapitán slavný Ronaldinho a kouč Carlos Dunga na trávník nakonec poslal i záložníka Diega a beka Rafinhu, přestože Mezinárodní arbitráž v úterý rozhodla o tom, že je jejich kluby nemusejí na hry uvolnit. "Kanárci" se dlouho přes pozornou belgickou defenzivu dlouho nemohli prosadit, klíčovým pro celé utkání bylo zřejmě vyloučení belgického kapitána Kompanyho v 72. minutě.


Bez něj obrana dokázala brazilskému náporu čelit už jen sedm minut, pak se ve vápně uvolnil Hernanes a ranou do šibenice zajistil Brazílii vstupní výhru. Oslabená Belgie už na remízu nedosáhla, dvě minuty před koncem navíc přišla o druhého vyloučeného Fellainiho, jenž překvapivý verdikt rozhodčího dlouho nemohl pochopit.


Sudí na sebe upozornil i v duelu Itálie s Hondurasem. Slovinský rozhodčí Skomina proti Hondurasu nařídil dvě penalty a díky tomu Italové už v 52. minutě vedli o tři branky. Z pokutového kopu mohl snížit i Honduras, ale Pavon osm minut před koncem neuspěl a nezmírnil tak prohru svého týmu.


Od 13:45 se hrají další čtyři zápasy. Ve skupině A se obhájci vítězství z Atén Argentinci poměří s Pobřežím Slonoviny, v béčku se utkají Nizozemsko s Nigérií, Čína s Novým Zélandem ve skupině C a Jižní Korea s Kamerunem v déčku.


Výsledky:
Skupina A (Šanghaj):
Austrálie - Srbsko 1:1 (0:0).
Branky: 69. Zadkovich - 79. Rajkovič.

Skupina B (Tchien-ťin):
Japonsko - USA 0:1 (0:0)
Branka: 47. Holden.

Skupina C (Šen-jang):
Brazílie - Belgie 1:0 (0:0)
Branka: 79. Hernanes. ČK: 72. Kompany, 88. Fellaini (oba Belgie).

Skupina D (Čchin-chuang-tao):
Honduras - Itálie 0:3 (0:2)
Branky: 41. Giovinco, 45. Rossi z pen., 52. Acquafresca z pen.

Autor: