Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

I sportovní svět vzpomíná na teroristický útok

Sport

  9:50aktualizováno  12:05
NEW YORK / PRAHA - Byl zvyklý, že ho během kariéry sledovaly v americké televizi miliony lidí. Vždyť kanadský hokejista Garnet Bailey vyhrál v NHL jako hráč dva Stanley Cupy, dalších pět získal jako skaut Edmontonu. Jeho smrt však sledovaly stovky milionů lidí na celém světě.

Wayne Gretzky. foto: Reprofoto

Hokejoví skauti absolvují během každého roku desítky letů. Bailey a jeho kolega Mark Bavis, vyhledávající mladé talenty pro tým Kings, letěli ráno 11. září 2001 z Bostonu do Los Angeles na zahájení přípravného kempu jejich klubu. 

Do cíle však v osudné úterý nikdy nedorazili. Let United 175 v 9:03 narazil v přímém přenosu kamer do Jižní věže Světového obchodního centra. Nikdo z letadla nepřežil. „Byli jsme samozřejmě otřeseni. Ale prvních pár dní jsme věřili, že každou chvíli projde našimi dveřmi. Garnet byl po celý život nepřemožitelný. Pořád jsme čekali, že se vyhrabete z trosek,“ popsala televizi ESPN jeho sestra Barbara Pothierová. Zbožné přání se nevyplnilo. NHL oplakávala smrt dvou skautů. V šoku zůstal i kouč farmy LA Kings Bruce Boudreau. Původně měl letět s nimi, nakonec mu vedení nařídilo, aby do Los Angeles dorazil už desátého září.

INFOGRAFIKA: Při teroristickém útoku 11. září zemřeli i Garnet Bailey a Mark Bavis.

„Přemlouval jsem Baileyho, ať letí o den dříve se mnou. Cena za změnu data letu byla ale příliš vysoká. Garnet tak bohužel zůstal u původního plánu,“ popsal ve své autobiografii současný trenér Washingtonu Capitals.

Bailey nechal v NHL nesmazatelnou stopu. S Bostonem vyhrál v letech 1970 a 1972 dva Stanley Cupy. Na tom druhém se podílel třeba vítězným gólem v prvním zápasu finále proti New York Rangers. I proto dostal přezdívku Ace (eso).

Dalších pět triumfů přidal jako skaut Edmontonu Oilers. V kanadském týmu si na sklonku kariéry i zahrál - v sezoně 1978/79, tedy poslední, kdy Oilers ještě hráli WHA a ne NHL. Tehdy mu dali do útoku hubeného osmnáctiletého nováčka. Byl jím Wayne Gretzky, asi nejlepší hokejista světa všech dob. Třicetiletý Bailey se stal Gretzkého mentorem. A nejen to. „Kromě mého táty a trenérů nebyl v mojí kariéře nikdo s větším vlivem než Garnet. A to nejen na ledě, ale i mimo něj. Byl jsem pro něj spíš syn než spoluhráč,“ líčil legendární Kanaďan.

Z těchhle dvou se stali potom přátelé. V Edmontonu jezdil Gretzky často k Bailemu, který mu vařil. V 90. letech se opět sešli v jednom týmu - v LA Kings. Gretzky táhl klub na ledě, Bailey vyhledával týmu talenty. I tady se navštěvovali - tentokrát Bailey se synem Toddem jezdili domů k hokejové hvězdě.

INFOGRAFIKA:

Ale i tam se vždy hnal do kuchyně a slavnému Waynovi zase chystal delikatesy. „Vždycky jsem si Garneta dobíral, že kdyby byl aspoň z poloviny tak dobrý hokejista, jako je kuchař, už by byl dávno v Síni slávy,“ vzpomínal Gretzky.

I jeho 11. září hluboce osobně zasáhlo. „Tehdy přišlo o život mnoho lidí. Já jsem ztratil opravdu drahého člověka. Jeho smrt mě zničila. Byl to jeden z nejsmutnějších dnů v mém životě. Kvůli hokeji jsem nalétal tisíce hodin. A právě létání a terorismu jsem se bál ve svém životě vždy nejvíc. Je tak zvláštní, že Garnet zahynul právě při teroristickém útoku v letadle. Těžko jsem to prožíval,“ přiznal Gretzky.

Ten ukončil kariéru o dva roky dříve v dresu NY Rangers. Právě ti měli při teroristických útocích na New York a Washington štěstí. Původně totiž měli mít část přípravného kempu v hotelu Mariott, který stál mezi dvojicí věží Světového obchodního centra.

Pár dní před útoky ale kemp přesunuli jinam. Mariott byl téměř kompletně zničen padajícími troskami věží a zemřelo v něm několik desítek lidí.

Podobně si oddechl tehdy osmnáctiletý australský plavec Ian Thorpe. Už v tu dobu trojnásobný olympijský vítěz a osminásobný mistr světa se vydal na návštěvu New Yorku. A jako každé ráno šel běhat.

Doklusal až k Světovému obchodnímu centru, pak si uvědomil, že nechal v hotelu fotoaparát - chtěl totiž z restaurace Windows of the World na vrcholu Severní věže pořídit několik záběrů.

Když se vrátil zpět do hotelu, narazilo do věže letadlo. Nikdo z těch, kteří se nacházeli v horních patrech věže, nepřežil...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...