Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Italové požadují doživotní tresty za doping v cyklistice

Sport

  13:39
MILÁN - Italská asociace profesionálních cyklistů (ACCPI) v dopise prezidentu mezinárodní federace Patu McQuaidovi tvrdí, že v boji s dopingem je potřeba zavést doživotní tresty. Šéf světové cyklistiky se nedávno vyjádřil pro zpřísnění trestů, ale jako reálné vidí jen prodloužení zákazu činnosti z dosavadních dvou let na dvojnásobek.

Doping je stále velký problém. foto: ČTK

"Jako sdružení s 250 profesionálními cyklisty jsme bohužel přesvědčeni, že cestou pro boj proti dopingu není jen zvýšení trestů, ale spíše doživotní zákazy činnosti," uvedla asociace v dopise. Vedle prezidenta organizace Amedea Colomba ho podepsal i sekretář Gianni Bugno, vítěz Gira d'Italia z roku 1990 a dvojnásobný mistr světa.

V cyklistice se objevily další dopingové aféry po opakovaném testování vzorků z letošní Tour de France. U čtyř úspěšných závodníků byly nalezeny stopy nového krevního dopingu CERA, který je vylepšenou verzí EPO.

Podle Italů už není prostor pro toleranci. "Situace je tak vážná, že jenom při zavedení extrémních opatření můžeme doufat, že náš milovaný sport získá zpátky důvěryhodnost," napsali.

McQuaid se vyjádřil pro doživotní tresty, ale vzhledem k nutnosti respektovat mezinárodní antidopingový kodex to podle něj není možné.

Autor: