Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Italský skandál: další kluby?

Sport

  9:07
NEAPOL/PRAHA - Korupční aféra, která před týdnem tvrdě zasáhla italský fotbal, bude mít zřejmě další pokračování. Obvinění totiž čeká další kluby z první ligy.

Potrestaný Juventus čeká, zda se rozhodne Pavel Nedvěd zůstat v mužstvu. foto: Doležal MichalČTK

Neapolský soud údajně během několika dní sdělí zhruba deseti vyšetřovaným osobám, že je čeká obžaloba. Výsledky vyšetřování budou předány i Italské fotbalové federaci. Podle zahraničních agentur zasáhl skandál Regginu, Lecce, Messinu a Sienu. „To by mohlo vést k dalšímu tvrdému verdiktu,“ napsal deník Il Messaggero. Tisk spekuluje i o Empoli a druholigovém Arezzu.

V rámci trestu za korupci byly minulý týden do druhé ligy přeřazeny slavné velkokluby Juventus Turín, AC Fiorentina a Lazio Řím. AC Milán zůstal sice v Serii A, tu ale zahájí s patnáctibodovým mankem.

V chaosu, který vypukl po oznámení trestů, se navíc rýsuje bezprecedentní situace. Prozatímní předseda svazu Guido Rossi totiž není ochoten předat titul za uplynulou sezonu - který byl odebrán Juventusu - dalšímu klubu.

Pokud odvolací soud trest potvrdí, nebude podle Rossiho mistrovský titul za ročník 2005/2006 vůbec udělen. Juventusu byly za podíl na korupci vedle přeřazení do druhé ligy odebrány tituly z posledních dvou sezon, o osudu prvního z nich se Rossi nezmiňoval.

„Scudetto musí být získáno na hřišti. Nemůžeme přiznat žádný titul, který není výsledkem férového sportovního zápolení,“ uvedl Rossi v rozhovoru pro list La Repubblica.

Jsme čistí, hlásí předseda Interu Milán
Po Juventusu by měl teoreticky titul připadnout vicemistrům z konkurenčního AC Milán, ti však byli za korupci potrestáni odečtem bodů.

O pohár se proto už dříve hlásil v tabulce třetí Inter Milán. „Musí být všem jasné, že ne všechny kluby jsou do skandálu zapleteny. Jsme čistí,“ tvrdil předseda Interu Massimo Moratti, jehož klub marně čeká na vysněnou trofej už od roku 1989.

Rossi včera zároveň uvedl, že oproti původním spekulacím začne Serie A podle původního plánu -tedy 27. srpna. Do té doby by také mělo být jasno, jakých klubů se aféra dotkla.
Autoři:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...