Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kaderka viní Neussera z úniku údajů a novináře ze lži. Dotčení se brání

Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka před začátkem Poháru Billie Jean Kingové v Praze v roce 2021 foto: ČTK

Několik měsíců doutnající kauza kolem Českého tenisového svazu (ČTS) se nyní rozhořela. Jeho prezident Ivo Kaderka ve středu v emotivním proslovu, během nějž hovořil nepřetržitě téměř tři čtvrtě hodiny, ukazoval tištěné materiály a promítnul i video, důrazně ohradil proti sérii článků a příspěvků, které zpochybňují hospodaření jím vedené organizace.
  17:47

Opřel se především do bývalého předsedy Národní sportovní agentury Filipa Neussera, jenž podle něj novinářům Českého rozhlasu poskytl důvěrné materiály týkající se vyúčtování státní dotace pro svaz ve výši 65 milionů korun na pořádání finále mistrovství světa ženských družstev, Poháru Billie Jean Kingové v Praze v roce 2021.

Neusser i veřejnoprávní médium se proti tvrzení ohradili.

Kaderka na středečním brífinku prohlásil: „Tehdejší nejvyšší představitel sportu v České republice se spojil s jedním zástupcem Českého rozhlasu a v organizované skupině podnikli nebývalý útok na Český tenisový svaz a jeho konkrétní osoby s cílem je zničit a kriminalizovat. Jednalo se o trestnou činnost, máme důkazy, říkám to s plnou odpovědností.“

Neusser, který ve vedení NSA skončil loni v listopadu, ve středu pro iDNES.cz vzkázal: „Pana Kaderku považuji za nedůvěryhodnou osobu ve všem co dělá, píše a jak se chová. Je mi líto všech osob kolem něj, kteří mu neustále skáčou na lep.“

Kaderka sdělil, že citlivé materiály obsahující například bankovní konta českých reprezentantek při BJK Cupu, výši jejich odměn či jejich adresy byly ukradeny z chráněného systému NSA. Podle něj příkaz vydal právě Neusser, na něhož kvůli tomu podal trestní oznámení.

Dokumenty Kaderka nalezl u redaktora Českého rozhlasu, který je zapomněl při výpravě do Sportovního areálu Rokytka, jehož prezidentkou je Kaderkova manželka Darina.

Podle šéfa tenisového svazu tam zjišťoval informace k připravované reportáži. Jak Kaderka ve středu ukázal na záznamu z kamer, novinář spis odložil na stole, kde jej nalezl olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek. Kaderkův zeť má v areálu svou akademii.

Judista Lukáš Krpálek se synem i manželkou a vpravo šéf tenisového svazu Ivo Kaderka si nenechali ujít kvalifikační střetnutí tenisového BJK Cupu.

„Byly tam naprosto důvěryhodné materiály na formulářích Národní sportovní agentury, nemohl je spatřit nikdo jiný než Národní sportovní agentura,“ říká Kaderka.

Radiožurnál letos v únoru publikoval článek, v němž uvádí, že NSA prověřuje, jak svaz naložil s dotací na BJK Cup. Podle zjištění rozhlasu prý část peněz putovala lidem z vedení svazu či Kaderkově dceři.

Audit NSA však žádné pochybení neodhalil, podle Kaderky šly veškeré platy z prostředků svazu.

„Pan redaktor byl 9. ledna 2023 od NSA informován, že svaz nepoužil ani korunu z dotací na mzdové náklady a platbu služeb. Pan redaktor tuto informaci měl, máme písemný důkaz. Přesto článek zveřejnil, dopustil se tedy vědomé a účelně publikované lži,“ hněvá se Kaderka.

Mluvčí rozhlasu Jiří Hošna včera pro ČTK uvedl: „Český rozhlas se proti tvrzením pana Kaderky důrazně ohrazuje. Naši redaktoři vždy postupovali korektně, v souladu s pravidly vyváženosti a objektivity a za jejich zjištěními si stojíme. Český rozhlas se také vždy snažil získat stanovisko ČTS, nicméně ten dlouhodobě odmítá s redaktory Českého rozhlasu komunikovat.“

Kaderka rovněž uvedl, že chystá žalobu o náhradu škody ve výši několika milionů korun, protože příspěvky svazu poškodily reputaci a přišel tak o sponzory.