Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jachtařky doplachtily jako sedmé

Sport

  9:31
ČCHING-TAO - Jachtařky Lenka Šmídová s Lenkou Mrzílkovou obsadily v olympijské regatě ve třídě 470 sedmé místo. Náskok z předchozích deseti jízd si i v dnešní finálové rozjížďce v Čching-tao udržely Australanky Elise Rechichiová s Tessou Parkinsonovou a získaly zlato.

Jachtařky Lenka Šmídová (vpravo) a Lenka Mrzílková odjíždí do Pekingu s nadějí na dobré umístění. foto: ČTK

Mrzílková se Šmídovou, která před čtyřmi lety v Aténách obsadila druhé místo v individuální kategorii Evropa, měly před finále pro deset nejlepších ještě teoretickou šanci na bronz. Díky vítězství v sobotní desáté rozjížďce se posunuly na šesté místo a na třetí Brazilky ztrácely jedenáct bodů.

Fernanda Oliveirová a Isabela Swanová však nenechaly nic náhodě a své medailové umístění potvrdily dnešním vítězstvím, za které vzhledem k dvojnásobnému hodnocení dostaly dva body. Češky dojely více než minutu po nich na sedmém místě a na stejnou pozici klesly i celkově. Od bronzu je dělilo 23 bodů, šestou příčku jim o dva body sebraly Britky.

"Šly jsme do toho s tím, že musíme zkusit získat medaili. A byl jen jeden způsob - vrhnout se extrémně doprava, kde podle našich výpočtů byl silnější proud. A opravdu tam byl. Chvílemi to vypadalo dobře, ale u bójky nahoře jsme hodně ztratily. Start se nám výborně povedl, byly jsme na prvním místě, bohužel to pak nevyšlo," řekla novinářům třiatřicetiletá Šmídová. 

Zkušená jachtařka se na své třetí olympijské hry dostala až na poslední chvíli, společně s o třináct let mladší Mrzílkovou obsadily na lednovém mistrovství světa poslední postupové místo v redukovaném pořadí. Přesto se nejely do Pekingu jen zúčastnit.

"Chtěla jsem o medaili bojovat. Pro samotnou účast na olympijských hrách já osobně už nejezdím. S konečným sedmým místem jsem hodně spokojená," uvedla Šmídová.


Výsledky:
Ženy - 470:
1. Rechichiová, Parkinsonová (Austr.) 43, 2. De Koningová, Berkhoutová (Niz.) 53, 3. Oliveirová, Swanová (Braz.) 60, 4. Koneckiová, Bouskilaová (Izr.) 66, 5. Contiová, Micolová (It.) 75, 6. Bassadoneová, Clarková (Brit.) 82, 7. Šmídová, Mrzílková (ČR) 83, 8. Voglová, Flatscherová (Rak.) 84.
okr nkr

Autor: