Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jágr a spol. se sklonili před Švýcary

Sport

  15:38
TURÍN - Obrovské překvapení se odehrálo na olympijském hokejovém turnaji. Čeští reprezentanti utrpěli nečekanou porážku od Švýcarů 2:3. Jde o první prohru s touto alpskou zemí na vrcholných turnajích.

Švýcar Thierry Paterlini uniká Pavlu Kubinovi. foto: ČTK

Úřadující mistři světa si tak zkomplikovali očekávanou cestu do čtvrtfinále. Velkou zásluhu na první švýcarské výhře nad Českem na velkém turnaji měl brankář David Aebischer, kterého dokázali překonat jen Jaromír Jágr a Marek Židlický.

Švýcaři byli mnohem nebezpečnějším soupeřem než Německo, což dokumentoval hned několik vteřin po úvodním buly Rüthemann, který se dostal do první šance zápasu. Hráči ze země helvétského kříže hráli důrazně do těla a jejich pohyb dělal českým hokejistům nemalé problémy.

Přesto mohl v páté minutě otevřít skóre Lang, který se dostal za švýcarskou obranu, proti Aebischerovi však neuspěl. Vzápětí na druhé straně chyboval při rozehrávce Špaček, Ziegler jej obral o puk a český tým prohrával. Rüthemannovu střelu ještě Vokoun vyrazil, ale pro Zieglera nebyl problém dopravit puk do odkryté branky.

Soupeř se tak ještě více mohl věnovat pozorné defenzivě a rychlým brejkům a před Vokounem bylo často horko.

Pozornost českého brankáře vyzkoušel v deváté minutě Jeannin, který obešel nevýrazného Špačka. Přesto mohli Češi vyrovnat, na Aebischera však nevyzrál osamocený Bulis, ani Straka v oslabení. Na druhé straně poté znovu neuspěl aktivně hrající Jeannin.  Úřadujícím mistrům světa se však stejně jako o den dříve vydařil nástup do druhé třetiny a opět rychle srovnali skóre.

Na přesnou Jágrovu střelu k tyči Aebischer nedosáhl. Češi zatlačili soupeře do trvalé defenzivy a vytvářeli si jednu šanci za druhou. Druhý gól mohl přidat Hejduk, při nájezdu ale na svého spoluhráče z Colorada nevyzrál. Stejně dopadli Jágr i František Kaberle a Hadamczikův tým toho vzápětí litoval.

Při přesilové hře nedokázala česká trojice odstavit od puku Paterliniho, jehož nečekaná příležitost nezaskočila a dostal svůj tým v oslabení do vedení. I poté ale pokračovala drtivá převaha favorizovaného mužstva, kterou umocňovaly časté švýcarské fauly a početní výhody.

Jedinečnou šanci vyrovnat měli Češi při dvou po sobě následujících přesilovkách pěti proti třem, které v součtu trvali minutu a 58 vteřin. Jágr a spol. však ani při výhodě dvou hráčů v poli Aebischera překonat nedokázali. Sice soupeře uzamkli v bezprostřední blízkosti branky, žádná ze střel ale za záda švýcarského hrdiny
neprošla.

V následném klasickém oslabení navíc opět zahrozil Paterlini, jehož sice Kubina fauloval, ale i tak musel Vokoun předvést efektní zákrok. Trenér Hadamczik pro třetí třetinu změnil složení útoků. Na post prvního centra se posunul Prospal a upraveny byly i další dvě trojice.

Čajánek, Erat a Olesz poté duel sledovali jen ze střídačky. I tyto změny pomohly Česku k rychlému srovnání stavu. Již po 60 vteřinách posledního dějství prostřelil Aebischera při hře ve čtyřech Židlický.

Výsledek 2:2 ale vydržel jen šest minut. Na trestné lavici seděl Prospal, rozhodčí Larue navíc signalizoval další český faul a převahu šesti proti čtyřem zakončila přesná Streitova střela od modré. Loňští světoví šampioni se i nadále tlačili do útoku, ale
potřetí se jim už vyrovnat nepodařilo.

Česká republika - Švýcarsko 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 23. Jágr (Straka, Prospal), 41. Židlický (Hemský, Ručinský) - 6. Ziegler (Rüthemann), 30. Peterlini, 47. Streit (Seger, Plüss). Rozhodčí: LaRue - Sericolo (oba USA), Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 7:10. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1.
Diváci: 2629.

Česká republika: Vokoun - Kubina, T. Kaberle, Židlický, Špaček, Kuba, F. Kaberle, Malík - Jágr, Lang, Straka - Hejduk, Prospal, Ručinský - Hemský, Výborný, Olesz - Erat, Čajánek, Bulis. Trenéři: Alois Hadamczik, Ondřej Weissmann a Mojmír Trličík.
Švýcarsko: Aebischer - Forster, Seger, Streit, Keller, Blindenbacher, Bezina, Vauclair, Hirschi - Paterlini, Ziegler, Rüthemann - Di Pietro, Plüss, Dela Rossa - Wichser, Jeannin, Lemm - Jenni, Conne, Fischer. Trenér: Ralph Krueger, Jacob Kölliker a
Peter Lee.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...