Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Jak na hvězdy? Penězi i kontakty

Sport

  12:04
PRAHA - Česko hostí olympijské hry. Kontroverzní Mike Tyson si jej vybral ke své boxerské exhibici a Prahou se prohánějí rychlé vozy formule 1. Jenže tohle všechno platí jenom na papíře. Proč se Česku vyhýbají skutečně prestižní sportovní akce?

Čeští hokejisté. foto: ČTK

„Okruh vede samotným srdcem města. Jezdce uvidíte před těmi nejkrásnějšími historickými budovami,“ zve Thierry Gouvenou z organizačního výboru na prolog příští Tour de France, který se bude konat v Londýně. Praha by v tomhle ohledu ostudu neudělala. Tour de France na Staroměstském náměstí je ale utopií. Stejně jako mnoho jiných událostí.

„Je potřeba dostat dobrý nápad a pak také odhadnout jeho úspěšnost. Nesmí ale chybět odvaha do toho jít, protože speciálně ve sportu se nedá všechno naplánovat do posledního detailu,“ vypočítává Karel Tejkal z marketingové agentury Česká sportovní. Právě ta je podepsaná pod akcí, jež udělala Praze světové renomé a svým ohlasem jednoznačně předčila i hokejový šampionát z roku 2004. V Sazka Areně letos úspěšně uspořádala basketbalový turnaj Final Four.

Akcí s celosvětovou popularitou a slušným marketingovým potenciálem není zase tolik. Česko neustále koketuje hned s několika z nich. Vázne ale samotná realizace. Kromě turnaje Final Four, na nějž zavítal dokonce i šéf NBA David Stern, se daří jen motocyklové Grand Prix v Brně a ostravskému atletickému mítinku Zlatá tretra.
 „Jenom peníze k samotnému pořadatelství nepomohou. Stejně důležité jsou i kontakty na vlastníky licencí nebo samotné sportovce,“ poukazuje Tejkal na nutnost sportovního lobbingu.

Bývalý ředitel Závodu míru Pavel Doležel se v minulosti zapojil do jednání o získání prologu a prvních etap Tour de France do Česka. I přes přátelské vztahy s francouzskými organizátory tvrdě narazil.

„Zájem jsme projevili dvakrát a Francouzům se idea prologu v Praze opravdu velmi líbila. Jenže by nás to přišlo na sto milionů korun! A k tomu se až osmdesát procent částky skládá jako garance třeba už dva roky dopředu,“ popisuje Doležel svou zkušenost.

Jedinou potvrzenou VIP akcí je lyžařské mistrovství světa v Liberci v roce 2009. V lednu se rozhodne o tom, zda Český atletický svaz podá už třetí kandidaturu na halové mistrovství Evropy. Zbytek sportovních událostí už nepřitahuje takovou pozornost nebo zatím existuje jen v hlavách různých lidí.

Vítěz Super Bowlu ne, hvězdy NHL ano!

„Před rokem jsme si udělali mezi svazy průzkum a vyšlo nám z toho, že se bude v Česku pořádat až dvanáct šampionátů,“ zmiňuje mluvčí Sazka Areny Zdeněk Zikmund. Managament multifunkční haly má navíc vytypováno až pětadvacet akcí, které by chtěl v Praze vidět.

„Přivítali bychom utkání NHL, boj o titul mistra světa v boxu, nějaký atraktivní tenis. Dokážu si představit i exhibici Martiny Navrátilové nebo vzhledem k úspěšnosti našich desetibojařů halový sedmiboj,“ vypočítává Zikmund.

Česko v lobbingu nezaostává. Víc se musejí v případě získání licencí a hvězd snažit agentury a promotéři. „Jako organizátoři máme dobrou pověst. Uznávanou akcí je i Pražský mezinárodní maraton,“ připomíná šéf národního olympijského výboru Milan Jirásek.

Češi prý dávají obecně přednost skutečným soubojům oproti exhibicím. A nedokážou ani ocenit věci, které by vzbudily třeba v zámoří skutečné vytržení. „Když přivezeme vítěze Super Bowlu a postavíme ho proti našemu nejlepšímu týmu v americkém fotbale, nebude to mít odezvu,“ tvrdí Tejkal.

Česká sportovní se připravuje na skutečný „majstrštyk“. Chce poprvé v historii získat do Evropy regulérní utkání NHL. „Žádný přípravný kemp, žádná exhibice, ale utkání pěkně o body. Jednání je o to složitější,“ prozrazuje Tejkal.

Většina nápadů se spojuje se Sazka Arenou. Ale třeba pořádání halového mistrovství Evropy ztroskotalo právě na místě konání. „Kdybysme disponovali standardní halou, a ne víceúčelovou, ten šampionát tady je. My ale s důvody vyřazení našich kandidatur nesouhlasíme,“ připomíná místopředseda Českého svazu atletiky Libor Varhaník.

Autoři: