Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

‘Jako bychom se vrátili v čase.’ RunCzech ruší závody, omezení je znemožnilo

Pražské závody RunCzech 2020 se letos neuskuteční foto: RunCzech

Pouhých deset dní zbývalo do startu olomouckého Mattoni půlmaratonu, místo startovních čísel však závodníkům přišel jiný e-mail. Pořadatel RunCzech byl kvůli nejnovějším omezením nucen zrušit závody v Olomouci, Karlových Varech i Českých Budějovicích.
  14:43

Už na jaře je nouzový stav zastihl jen pár dní před plánovaným maratonem. Pořadatel běžeckých závodů RunCzech tak všechny své hlavní trasy přesunul na podzimní termíny. Jenže běžci se nedočkají ani nyní.

Do olomouckého půlmaratonu zbývá pouhých deset dní. Od pondělí však padne Česká republika znovu do nouzového stavu. Mimo jiných omezení tak začne také platit zákaz venkovních akcí pro více než dvacet lidí. “Jako bychom se vrátili v čase, kdy jsme na jaře seděli v kanceláři a čekali na tiskovou konferenci… Tenkrát, stejně jako nyní, došlo k většímu omezení, než jsme čekali,” prozradil event director RunCzechu Tomáš Coufal.

Na půlmaraton v Olomouci bylo přihlášeno 4 tisíce lidí a není v silách organizátora v tomto počtu závod uskutečnit. Jediným závodem tak bude nedělní trailový závod Liberec Nature Run. “Mysleli jsme si, že nyní jsme připraveni, v Ústí nad Labem jsme si vyzkoušeli start ve vlnách i povinné roušky. Nedělní Mattoni Liberec Nature Run jsme také schopni připravit a moc se na něj těšíme,” prozradil Coufal.

Vzhledem k plánovaným omezením se RunCzech rozhodl kromě olomouckého půlmaratonu zrušit i další dvě plánované akce. “Bohužel, s omezením na 20 účastníků na venkovních akcích není v letošním roce možné uspořádat Mattoni 1/2Maraton v Olomouci, Českých Budějovicích a Karlových Varech,” dodal.

Kromě maratonů byly zrušeny rovněž všechny doprovodné aktivity. “Pro organizátory to nebylo lehké rozhodnutí, do poslední chvíle byli připraveni závod uspořádat. Byli v jednání s lokálními hygienickými stanicemi, zástupci měst a krajů i s World athletics a snažili se najít možná řešení. Bohužel však aktuální situace velkým běžeckým závodům nepřeje,” vysvětluje organizátor v e-mailu běžcům své rozhodnutí.

Běžci o startovné ovšem nepřijdou. Budou mít možnost převést si ho na rok 2021 či 2022.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...