Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jako McEnroe? To byl extrém

Sport

  12:41
PRAHA - Soupeře dokáže pořádně rozpálit. Slávistický útočník Radek Duda (27) nevynechá jedinou možnost ke střetu, objevuje se ve středu každé strkanice, s protihráči si vyměňuje ostrá slova. Jeho tým vede v sérii proti Českým Budějovicím 3:1 a už dnes mohou slávisté postoupit do finále.

Radek Duda ze Slavie Praha (vlevo) hraje do těla často. Snímek z druhého semifinálového zápasu Slávia -České Budějovice foto: Kamaryt Michal ČTK

LN Jsou zápasy s Českými Budějovicemi hodně vyhrocené?

Úplně normální. Je jasné, že jsme různí lidé a během utkání si vyměňujeme názory.

LN Sám jste duely opepřil. Českobudějovický styl jste označil za antihokej, jihočeský kouč Jandač o vás pak mluvil jako o mimozemšťanovi.

(pečlivě artikuluje) Jak hostující trenér „Mourinho“ Jandač, tak já máme jiný názor. To se stává.

Duda musí znát meze, říká Růžička

Mít v týmu Radka Dudu znamená permanentní starost.

„Pohovory s ním mám pořád,“ říká slávistický kouč Vladimír Růžička. Tvrdá hra na soupeře platí, ale nesmí se přehánět. „Musí to mít meze. Pokud zbytečně oslabí mužstvo, může to rozhodnout zápas. V základní části je 52 utkání, ale v play off rozhodují maličkosti,“ tvrdí Růžička.

Když začne Duda na ledě „bláznit“, neposílá ho kouč do hry. „Nechám ho sedět, než mu vychladne hlava.“ Nad Dudou drží Růžička ochranou ruku, ale i jeho trpělivost může vyprchat.

„Pokud přestane být Slavii prospěšný, půjde pryč,“ říká jasně slávistický trenér.

LN Při jednom střídání jste se škorpil s Brabencem. Máte proti němu něco?

Pošťuchuju se s kdekým, to nemá člověk ještě čas koukat, kdo to je. Snažíme se vyhrát, oni také. Hokej je kontaktní hra a nehraje se v bílých rukavičkách.

LN Existuje v extralize cílená provokace. Že byste se zaměřil na soupeřovu hvězdu a snažil se ji tvrdou hrou či nadávkami rozhodit?

Někdy to tak také může být, ale já se toho snažím vyvarovat. Nechci zbytečně oslabovat mužstvo. Snažím se hrát svou hru, na jakou jsem zvyklý. Hledět si svého.

LN A protihráčů. Rád s nimi „diskutujete“?

Mám rád, když se mám s kým zdravě hecovat. Někoho to srazí dolů, někomu to pomáhá, když během zápasu mluví. Mně to pomáhá.

LN Takže teprve až se s někým pohádáte, případně poperete, tak má zápas šťávu? Podobně to dělával tenista McEnroe...

To byl větší extrém. Rarita.

LN Co trenér Růžička, nespílá vám ze trestné minuty?

To víte, že mě krotí. Nadává mi, uděluje pokuty. Hokej je kolektivní hra a můžete to ostatním zkazit. Musím si dávat pozor, protože oslabením ubližuju spoluhráčům.

LN A spoluhráči? Nevyčítají vám někdy zbytečná oslabení?

To je na každém, jak se na to dívá. Ukáže se charakter toho mužstva. Když se snažíte to za spoluhráče ubránit, tým to stmeluje, hráči spolu drží i v nejhorším.

LN Fanoušci ostatních týmů vás nenávidí. Jak se vám hraje s vědomím, že vám všude nadávají?

Jsem připravenej, že na mě budou řvát. Prostě mám takovou pověst. Rád vyhrávám a neumím prohrávat. Za to se nestydím. Když prohraju, tak jsem jako kluk, kterému uletěly hračky.

Autoři: