Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Jakub Jiroutek povede italské skokany

Sport

  14:58
PRAHA - Jméno nástupce rakouského trenéra Richarda Schallerta se čeští skokani na lyžích dozví nejspíš až v prvním květnovém týdnu. To ostatně tvrdil i šéf skokanského úseku Jiří Škoda na nedávné valné hromadě úseku. Leč, po včerejšku se výběr kandidátů na reprezentačního kouče poněkud zúžil.

Kdo se bude starat o české skokany? foto: ČTK

Jakub Jiroutek, někdejší pravá ruka slovinského mága Vasji Bajce a donedávna muž starající se s bratrem Davidem o reprezentační B tým, totiž podepsal smlouvu s italskou reprezentací.

V polovině května zamíří Jakub Jiroutek do nového působiště v Predazzu, kde bude společně s někdejším medailistou z mistrovství světa v letech Robertem Ceconem připravovat Italy na olympiádu ve Vancouveru. Čímž pohasla jedna z nabízejících se variant, že totiž bratři Jiroutkové povedou českou reprezentaci společně.

Jiroutek: Asi mně doma nevěří „Nebylo to pro mě jednoduché rozhodnutí, ale nikdo mě z české strany dodnes nekontaktoval, z čehož jsem usoudil, že mně doma asi příliš nevěří, že bych mohl mít na starosti áčko,“ komentoval situaci Jakub Jiroutek. „A já už moc nechci věčně dělat někomu asistenta nebo vést béčko.“

Jiroutek je tedy téměř po dvaceti letech dalším českým trenérem, který bude mít v zahraničí na starosti reprezentaci. Před ním naposledy působil u Švýcarů Samek a u Američanů Höhnl.

David Jiroutek, jediný český trenér s tzv. licencí A, ale ještě vyhráno zdaleka nemá. Vedení úseku, přestože pohled do úsekové pokladny není příliš veselý, se nevzdává naděje na angažování zahraničního trenéra.

„Pakliže by k reprezentaci přišel znovu zahraniční kouč, budeme požadovat mnohem užší spolupráci, než tomu bylo dosud,“ řekl jasně Michal Georgiev, šéftrenér Dukly, která reprezentaci nejvíce zásobuje.

„Zatím vím jediné, že jsem jedním z kandidátů na reprezentačního trenéra,“ řekl David Jiroutek, který se v současné době bezvládí o české skokany stará. „Také jsem slyšel, že je ve hře někdo ze zahraničí, ale netuším, o koho jde.“ Zároveň přiznává, že se jmenováním reprezentačního trenéra stačí skutečně počkat do května.

„Do konce dubna mají skokani naplánovaný silový trénink, od 4. května je pak čeká rehabilitace. Takže vše je zatím v klidu,“ vysvětluje. Zahraničního trenéra teď ne „Přivézt dalšího zahraničního trenéra k české reprezentaci, v době, kdy úsek nemá peněz nazbyt, nepovažuji za příliš moudrý nápad,“ tvrdí Jakub Jiroutek.

„V posledních letech se vyházela akorát spousta peněz, ale že to mělo nějaký velký přínos pro mládež nebo český systém, tak toho jsem si nevšiml. Skutečně nevím, kdo jiný než brácha by měl nároďák trénovat...“

Prodej bytu 2+1 Hradec Králové
Prodej bytu 2+1 Hradec Králové

třída SNP, Hradec Králové - Slezské Předměstí
3 900 000 Kč