Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

K narozeninám zkušenost k nezaplacení i kanár. Dostal jsem nářez, řekl Menšík

Sport

  8:59
Udatné počínání Jakuba Menšíka na tenisovém US Open dospělo ke krutému závěru. Prodral se kvalifikací, v hlavní soutěži se prosmýkl do třetího kola, v němž s ním ovšem rázně zatočil domácí favorit Taylor Fritz 6:1, 6:2, 6:0. Českého mladíka dočista ochromilo bombastické prostředí večerního mače na Armstrong Stadium.

Přál si předvést se na jedné z hlavních scén. Chtěl vyzvat borce ze špičky. V den jeho osmnáctých narozenin se mu přání splnilo.

Pak však vstoupil na modro-zelenou, podmanivě nasvícenou scénu. Uslyšel ryk z hlediště pro čtrnáct tisíc diváků. A v něm se rozplynula jeho rozvaha i kuráž.

„Vůbec jsem se nedokázal soustředit na svou hru,“ konstatoval v rozhovoru s českými reportéry. „Tahle porážka bolí. Ale kdyby mi někdo před turnajem řekl, že svůj první grandslam zvládnu takhle dobře, zeptal bych se, jestli si ze mě nedělá srandu.“

Vaše současné dojmy?
Střetl jsem se s velmi dobrým hráčem, který patří do Top 10. Poprvé jsem se dostal na velký stadion, na velkou scénu. Ani jsem se nepřiblížil ke svému optimálnímu výkonu, ale jsem si jistý, že mi tahle zkušenost pomůže do dalších turnajů.

Tolik jste se těšil. Co se přihodilo?
Moc jsem si zápas neužíval. Spíš jsem byl vystrašený, nervózní. Jakmile jsem vstoupil na kurt... Atmosféra mi dala facku. Ta tma, hluk. Ocitl jsem se v nekomfortní zóně. Všechno šlo tak strašně rychle.

Jakub Menšík ukončil senzační jízdu na US Open ve třetím kole.

Co přesně myslíte?
Dostal jsem na pr... Asi tak bych to řekl. Loni jsem hrál finále juniorky na Australian Open, při kterém sedělo v Rod Laver Areně sotva pár stovek diváků. Tohle bylo něco jiného. Úplně nové pro mě byly všechny podmínky a emoce, které jsem na kurtu prožíval. Vůbec jsem nevěděl, jak s tím vším nakládat.

Bylo znát, že jste narazil na rivala, jakému jste dosud nečelil?
Taylor má mnohem víc zkušeností, ne nadarmo je v Top 10. Hrál skvěle, i když jsem mu dost pomáhal. Vůbec nedělal chyby. Já jsem si nevytvořil jedinou příležitost, abych se dostal zpátky. Kdybych se koncentroval, mohl bych s ním hrát rovinu a aspoň trochu ho potrápit. Odnáším si poučení, které je k nezaplacení.

Umíte rychle zapomínat na porážky?
Vyřazení mě mrzí. Horší ale je, že jsem nedokázal předvést dobrý výkon. Zatím nedokážu docenit úspěch, kterého jsem dosáhl. Ocením ho asi až za pár dnů.

Všiml jste si po utkání, jaké přání vám ve vaší lóži vybalili vaši blízcí?
Ne, všechno tak letělo. Nekoukal jsem, nevnímal. Ale jsem šťastný, že kolem sebe mám tolik dobrých lidí. Taky jsem při zápase i po něm slyšel hodně gratulací z davu. Mile mě překvapilo, že jsem měl určitou podporu, i když jsem hrál proti Američanovi.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...