Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

James+Wade+Bosh: Tři hvězdy sahají po titulu

Sport

  17:30
DALLAS/PRAHA - Zřejmě nejnenáviděnější sportovní tým současné Ameriky může pomalu slavit. Basketbalisté Miami Heat ovládli třetí finále NBA nad týmem Dallas Mavericks výsledkem 88:86. A parta kolem tří hvězd – LeBrona Jamese, Chrise Boshe a Dwyana Wadea – moc dobře ví, že podle statistik už mají titul v kapse.

Zleva: Wade, Bosh, James. foto: ČTK

Pokud se hrál v historii třetí zápas za stavu 1:1, vždy pak opanoval celou sérii právě ten, kdo se v onom osudném duelu ujal vedení (platí po změně formátu finále v roce 1985). "Tohle bylo totální vítězství. Vždy si přejete zvítězit na obranné půli hřiště a nám se je povedlo zastavit," radoval se po utkání Wade, který si v dresu Miami připsal nejvíce bodů – 29.

Hned však mírnil svůj optimismus. "Vlastně jsme neudělali nic jiného, než že jsme si vzali zpět ztracenou výhodu domácího zápasu," popisoval. Heat o ni přišlo ve druhém finále, kdy neuhlídali v závěru Dirka Nowitzkého a podlehli 93:95. A i včera se Dallas koncem utkání prezentoval bojovným výkonem. Šest a půl minuty před koncem vedlo Miami o sedm bodů, ale v následujících pěti minutách stříleli koše pouze Dwyane Wade a Dirk Nowitzki.

Zleva: Wade, Bosh, James.

Tento duel vyzněl poměrem 12:5 pro německou hvězdu, a tak se šlo do poslední minuty za nerozhodného stavu. 39 sekund před koncem strhl vedení na stranu hostů Bosh, navíc se pak stal smutným hrdinou Nowitzki, který ztratil v útoku míč. V poslední sekundě utkání ještě mohl z odskoku vyrovnat, jeho střela se ale neujala.

"Byla to vypjatá hra. Bojovali jsme, ale nezvládli jsme závěr," pravil autor 34 bodů. "Miami ale ještě chybějí dvě výhry. Snad budeme v dalších zápasech lepší," dodal Nowitzki. Fanoušci Miami jásají, ale ti "nestranní" by zřejmě raději viděli výhru Dallasu. Loňský přestup LeBrona Jamese z Clevelandu do Miami totiž pořádně "nadzvedl" spoustu basketbalových příznivců. James byl v Clevelandu, ale nejen tam, označován za bezcitného narcise, který zbaběle utekl a zradil.

James se totiž dal dohromady s obrovskými ligovými rivaly – Wadem a Boshem – s cílem vyhrát titul. Netradiční krok, kterým si proti sobě poštvali fanoušky, se jim však nakonec možná vyplatí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!