Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Janda znovu vyhrál, Sudová skončila třetí

Sport

  15:34
ENGELBERG/OBERSTDORF - Vynikající formu má v úvodu sezony český skokan Jakub Janda. V Engelbergu předvedl v obou kolech nejdelší skoky a upevnil si vedení ve Světovém poháru. Dařilo se také boulařce Nikole Sudové, která skončila třetí.

Jakub Janda foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Janda vyhrál sedmý díl Světového poháru ve švýcarském Engelbergu. Dvojnásobný medailista z mistrovství světa si dnes připsal již čtvrté vítězství v sezoně a upevnil si vedení v průběžném pořadí seriálu. Do prvního závodu v prestižním Turné čtyř můstků Janda odstartuje s náskokem 117 bodů před obhájcem Jannem Ahonenem.

Janda coby lídr Světového poháru skákal v obou dnešních kolech jako poslední a v obou případech naplnil pořekadlo o nejlepším nakonec. V každém kole předvedl nejdelší pokusy 129 a poté i jako jediný 130 metrů a vyhrál s náskokem 6,1 bodu.

V závěrečném stylově čistém skoku dostal dokonce od rakouského rozhodčího maximální dvacítku. Na druhém místě skončil Michael Uhrmann z Německa, díky třetí příčce zajistil premiérovou pozici na stupních vítězů v sezoně pro Rakousko Andreas Kofler.

Janda tak i v Engelbergu naplnil normu, že vyhraje minimálně jednou každý závodní víkend. Sedmadvacetiletý reprezentant již dříve triumfoval v Kuusamu, Lillehammeru a Harrachově.

Celkově má třetí nejlepší sportovec České republiky za letošní rok na kontě již pět triumfů v SP, což ho v národním pořadí řadí za Pavla Ploce, jenž vyhrál desetkrát.

V sobotu se ve švýcarském středisku kvůli špatnému počasí závod neuskutečnil. Skokané v hustém sněžení a větru nedokončili první kolo. Dnes se počasí umoudřilo a na body dosáhl i druhý český zástupce v hlavní části závodu Jan Matura, který po skocích dlouhých 119 a 117,5 m obsadil dvaadvacáté místo.

Turné čtyř můstků začne 29. prosince v německém Oberstdorfu.

Sudová třetí v Oberstdorfu

Lyžařka Nikola Sudová obsadila třetí místo v dnešním druhém závodu Světového poháru v akrobatické jízdě v boulích. Z výhry se v německém Oberstdorfu radovala kanadská reprezentantka Jennifer Heilová, druhé místo obsadila její krajanka Kristi Richardsová.

Druhý díl Světového poháru ohrožovalo vytrvalé sněžení. Dva dny se netrénovalo, ale závod se nakonec uskutečnil. "Bylo to zvláštní, ale nakonec je dobře, že se jelo. Je to překvapení,"
řekla v rozhovoru Sudová, která počtvrté v kariéře skončila v SP třetí a celkově se na stupních vítězů objevila pošesté.

"To jsem ani nevěděla," dodala Sudová. Husté sněžení dělalo pořadatelům problémy i při závodu, v tréninku museli můstky každou chvilku upravovat. "Minutu od minuty se vše měnilo, ale nakonec se jelo," řekla Sudová.

Z kvalifikace postoupilo do finále místo dvanácti šestnáct závodnic, Sudová jako desátá. "Jízda se mi nepovedla, spíše jsem bojovala o život, ale měla jsem hodně rychlý čas," uvedla
třiadvacetiletá lyžařka.

Před finálovou jízdou se neuskutečnil trénink, ale jelo se hned naostro. Kvůli tomu Sudová nezařadila obtížné salto s vrutem mimo osu; na horním můstku předvedla helikoptéru se zánožkou a roznožkou a dole salto s krosem.

"Naštěstí jsem to dole ustála," oddechla si vicemistryně světa Sudová. Udržela rychlost a s
Richardsovou prohrála jen o tři desetiny. Po vyhlášení šla Sudová do hotelu, na masáž a uvažovala, že si dopřeje další radost.

"Když bude čas, tak zajdu do lázní," řekla. Doma chce využít dobrých sněhových podmínek k tréninku. Světový pohár bude pokračovat 7. ledna v kanadském Tremblantu, kde se česká reprezentantka loni dočkala své první a zatím jediné výhry v seriálu SP.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!