Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Jandova reklama porušila chartu

Sport

  8:49
PRAHA - Jandova účast byla ohrožena. Důvod? Žádný nominovaný sportovec nesmí být podle pravidel OH po dobu konání her spojován s partnery a firmami, které nezřizují organizace OH.

Jakub Janda. foto: ČTK

Vyloučením z olympijských her mohlo skončit podle krizového scénáře reklamní partnerství Jakuba Jandy se společností ÖMV. Na mimořádné tiskové konferenci Českého olympijského výboru to oznámil právní zástupce ČOV Jan Šťovíček. Manažerka českého skokana na lyžích Renata Balašová však toto tvrzení odmítá.

„Mohlo by se stát, že to Mezinárodní olympijský výbor zjistí a podle znění charty sportovce vyloučí,“ zmínil Šťovíček reklamní kampaň, při níž se v síti čerpacích stanic ÖMV objevila tvář vítěze Turné čtyř můstků a lídra Světového poháru.

Podle Olympijské charty nesmí být žádný nominovaný sportovec spojován po dobu konání her s jinými firmami, než s partnery MOV nebo partnery národních olympijských výborů. „V tomto případě musí zasáhnout Český olympijský výbor. Propagace nesmí dál pokračovat,“ tvrdil Šťovíček.

Zdůraznil, že zákaz nedovolené reklamy se přitom nevztahuje jen na místo konání her, ale na dobu jejich trvání. Před čtyřmi roky se proto potýkal s podobnými problémy německý skokan Martin Schmitt. V Salt Lake City sice žádného svého sponzora nepropagoval, ale figuroval v reklamním spotu na čokoládu Milka, který se objevil v německé televizi. MOV však jeho vyloučení nepožadoval.

„Naším cílem je prevence. Nechceme nechat žádný takový problém eskalovat,“ přidal se místopředseda pro ekonomiku a marketing ČOV Jiří Zedníček.

Mohou za to zapomnětliví pumpaři
„Jejich reakce mě překvapila. Určitě to ale nebylo myšleno ve zlém, domluvíme se,“ reagovala Jandova manažerka Renata Balašová. Reklamní kampaň podle ní už skončila, zbylé plakáty jsou jen nedopatřením. „Může se stát, že to pumpař nesundal. Vedení ÖMV ale vydalo pokyn, že všechno musí být staženo,“ řekla Balašová.

„Kampaň probíhala od 18. prosince 2005 do 17. ledna 2006,“ potvrdil LN marketingový ředitel ÖMV Zdeněk Holub. Prohlášení ČOV mohlo přidělat Jandovi další vrásky. Už před několika dny prosákla informace, že u skokanů skončí kouč Vasja Bajc. „Zpráva o ÖMV Jakuba nerozhodí. Vůbec se ho netýká, marketingové záležitosti jdou mimo něj,“ zmínila Balašová.

Autoři:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...