Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Jankulovski: Skončím, až nebude šance postoupit na MS

Sport

  18:29
KUNICE - Příští rok na fotbalovém mistrovství světa by mohl být Marek Jankulovski v případě české účasti oporou zadních řad národního týmu. Ovšem může se také stát, že atmosféru uvnitř výběru poznává naposledy. Ve chvíli, kdy Česko přijde o možnost cesty do Jihoafrické republiky, prý oblékne dres naposledy.

Marek Jankulovski a Milan Baroš foto: ČTK

Jeden z nejzkušenějších hráčů současného mužstva to řekl před dnešním odpoledním tréninkem v Kunicích poblíž Štiřína, kde se tým připravuje před sobotním zápasem v Bratislavě. Jankulovski před posledním přípravným duelem s Belgií nečekaně prohlásil, že pokud tým v Bratislavě nevyhraje, pak s reprezentací definitivně skončí.

"Neříkám, že hned při jiném výsledku než při naší výhře skončím. Pokud bychom ale přišli o možnost postupu, pak bych asi opravdu v reprezentaci skončil," reagoval fotbalista na připomínku, že i remíza může český celek udržet v postupové hře.

Na konec nadějí ale prý zatím nikdo nemyslí. "Myslím, že k tomu není důvod. Musíme hrát sice na vítězství a bude těžké v Bratislavě tři body vydolovat, ovšem v našich silách to rozhodně je," míní Jankulovski, který si prý dobře vzpomíná na poslední zápas v Bratislavě a výhru 3:0.

"Tehdy také křičeli, jak nás porazí, ale nakonec byl výsledek opačný, protože ten zápas nezvládli. Na druhou stranu dnes mají silnější tým než tehdy a nutno přiznat, že skupinu vedou zaslouženě a budou favoritem. Moc takticky vedený zápas to ale stejně asi nebude, remíza totiž nic moc neřeší," připomněl, že i soupeře by mohla nakonec bodová ztráta mrzet.

V českém týmu je podle něj nyní velká pohoda, hráči jsou natěšení na sobotní duel. "Je to jako v klubu: jak přijde nový trenér, noví asistenti, tak každý dostane novou chuť, tak už to ve fotbale chodí," domnívá se levonohý obránce, přestože současně tvrdí, že i za Petra Rady byla v týmu dobrá atmosféra. "Vždy je všechno úměrné dosaženým výsledkům," dodal.

Trochu podle něj tým samozřejmě osvěžil i příchod nových nebo staronových spoluhráčů. "Návrat Rosického i Kollera je samozřejmě přínosem, to Slováci rozhodně nemohou přejít," komentoval dotazy na dva hráče, s nimiž toho už tolik odehrál.

I s Kollerem v sestavě prý tým navíc nemusí odejít od své hry z posledních zápasů, kdy hrál přízemní kombinační fotbal. "I s Dinem se dá hrát jinak než dlouhé nákopy," tvrdí Jankulovski.

V týmu mu prý moc chybí jeho kamarád Tomáš Ujfaluši. "Je to otázka pro něj, já ho k ničemu nepřemlouvám. Ale určitě bychom byli všichni rádi, pokud by se vrátil, protože pořád to je nejlepší český stoper současnosti. Mrzí mě navíc, jak tu skončil - vlastně kvůli médiím, které zajímaly více věci mimo fotbal," řekl obránce.

Největší soupeřovou zbraní je prý Marek Hamšík, jenž je ve výborně formě. "Dal letos již dva góly, hraje velmi dobře, umí velmi dobře vystřelit. Je to mladý kluk, ale už osobnost," vychválil klíčového hráče slovenských soupeřů, kteří mohou výrazně ovlivnit jeho hráčskou kariéru.

Autor: