Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Korejci si přivezli do Japonska vlastní jídlo. Nechceme jíst ingredience z Fukušimy, vysvětlují

Dvacetiletá korejská lukostřelkyně An San si v Tokiu podmanila olympijskou střelnici a po triumfu mezi jednotlivkyněmi získala třetí zlatou medaili. (30. července 2021) foto: AP

Jihokorejská olympijská komise svým sportovcům v Tokiu zřídila vlastní stravovací službu. Důvod? Nechtějí, aby jedli ingredience pocházející z Fukušimy, kde před deseti lety došlo k jaderné havárii. Japonsko podle tiskové agentury Kjódó Jižní Koreu upozornilo, že rozhodnutí zajistit sportovcům vlastní jídlo vrhá špatné světlo na produkty z daného regionu. Podle hostující země testování prokázalo, že je vše bezpečné.
  19:51

Jihokorejská delegace dodává sportovcům jídlo v krabičkách, vaří jim v hotelech vlastní jídla a účastníky her nabádá, aby nejedli v olympijském areálu jídla obsahující ingredience z Fukušimy. 

Delegace také měří radioaktivitu používaných přísad. 

Jeden ze zdrojů agentury Kjódó uvedl, že Japonsko žádá jihokorejskou vládu, aby toto jednání olympijské delegaci rozmluvila. Jihokorejský kabinet ale tvrdí, že komisi k zajištění vlastního jídla pro sportovce neinstruoval.

Mohutné zemětřesení, které zasáhlo Japonsko 11. března 2011, uvrhlo zemi do největší krize od druhé světové války. Otřesy půdy vyvolaly místy až několikametrovou vlnu tsunami, která zničila stovky kilometrů východního pobřeží. Podle statistik zemřelo 15 899 lidí a 2529 jich je stále evidováno jako pohřešovaní.

Vlna tsunami poškodila také jadernou elektrárnu Fukušima, kde došlo k explozím a požárům. Úřady po havárii uzavřely oblast v dosahu 20 kilometrů od elektrárny, aby uchránily občany před škodlivými dopady uniklé radiace.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...