Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Jaro osvěží hvězdy Sparty

Sport

  10:32
PRAHA - Dva měsíce nabíraly prvoligové kluby síly pro fotbalové jaro. Již o tomto víkendu fanouškům předvedou, jak jim zimní přestávka prospěla.

Letenský klub v zimě posílil i obránce Tomáš Řepka. foto: René Volfík ČTK

Nejvyšší soutěž se i tentokrát potýkala během zimního spánku s tradičním neduhem. Mnohé klíčové osobnosti neodolaly lákavým nabídkám a zmizeli za hranice. „Lidé nechtějí vidět jen výsledky. Hráčů, kteří jim mohou nabídnout nějakou podívanou, je málo,“ konstatoval trenér Vladimír Táborský.

Přesto druhá polovina ligové sezony po podzimu o svoji atraktivitu úplně nepřišla. „Přitažlivost ligy vidím v jediném hledisku. Všichni budou zvědaví, jak se projeví posily Sparty,“ poukázal Táborský na příchod obránce Tomáše Řepky a švýcarského kanonýra Maura Lustrinelliho na Letnou. Pro obhájce titulu byly nákladné nákupy kvůli patnáctibodové ztrátě na čelo tabulky nutností.

Králi střelců bude možná stačit méně než deset gólů
I přes rozdílné herní úkoly může Řepka vystřídat Karla Poborského v roli hlavního diváckého magnetu. „Tomáš Spartě určitě pomůže, ale Poborský byl stabilním členem reprezentace a stál trochu výš,“ porovnal je kouč Dušan Uhrin.

Kdo naopak nejvíc na přestupovém trhu oslabil? Podle Uhrina pocítí Slavia ztrátu stopera Martina Latky a zkušených záložníků Martina Zbončáka a Patrika Gedeona. „O podstatnou část svojí střelecké potence přišel Jablonec,“ připomněl zase Táborský transfer dvojice Michálek, Šenkeřík do tureckého Malatyasporu. Ofenzivní esa se na severu Čech postarala o slušnou porci třináct gólů.

Souboj o krále střelců je proto hodně otevřený. Žádný z fotbalistů, kteří vstoupí do jarních zápasů, nemá na kontě víc jak pět branek. „Možná se letos dočkáme rarity, kdy nejlepší kanonýr nedosáhne úrovně deseti branek,“ posteskl si Táborský. Ze soutěže bez zvučných jmen povede velmi těžko cesta do kádru národního týmu pro mistrovství světa v Německu.

Kromě brankáře Jaromíra Blažka, který bude pravděpodobně na šampionátu krýt záda Petru Čechovi, se na soupiskách ligových celků hledají kandidáti pro český dres obtížně. Se současnou formou by se do elitní společnosti mohl propracovat Řepka. Jeho comeback do národního mužstva brzdí dřívější spory s vedením svazu.

„Jistě by byl pro defenzivu přínosem. To je ale otázka spíš pro trenéra Brücknera,“ podotkl Uhrin. Podobný názor měl také Táborský. „S nynější výkonností má naději, ale možná je pro něj reprezentační kapitola už uzavřená. To nikdo přesně neví.“ Z mladších adeptů přisuzuje Táborský největší šance opoře Slavie Karlu Pitákovi. „Zřejmě bude chtít změnit působiště a tak se musí ukázat,“ řekl o blonďatém záložníkovi, jemuž na konci roku v červenobílém klubu vyprší smlouva.
Autoři:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...