Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jarolím: Hráči musí důvěřovat hernímu systému

Sport

  8:54
ŠPINDLERŮV MLÝN - Je tomu už týden, co se fotbalová Slavia nečekaně rozloučila s kapitánem Erichem Brabcem. Nezapadal do nové koncepce, říkal klub o hráči, s kterým v zimě prodloužil smlouvu.

Karel Jarolím. foto: ČTK

Šíření všemožných spekulací napomáhalo mlčení trenéra Karla Jarolíma (52). Promluvil až včera v rámci soustředění slávistů ve Špindlerově Mlýně a měl dobrou náladu. „Tak se do mě pusťte,“ prohlásil směrem k novinářům. Brzy však musel zvážnět.

* Proč jste se tedy rozhodl zbavit Brabce?

Předem chci říct, že to nebylo jen moje rozhodnutí. Impulz sice přišel z mé strany, ale všechno jsem konzultoval s asistenty a představenstvem, které je v této záležitosti kompetentní. Nebylo to jednoduché, ale jednohlasně jsme dospěli k názoru, že bude lepší, když Erich v mužstvu nezůstane.

* Takže není pravda, že jste ho vyhodil bez vědomí vedení?

Nejsem žádný partyzán. Neusmyslel jsem si najednou, že vyhodím Brabce. Očekával jsem, že to bude pro všechny velký šok. Jsem ale přesvědčen o správnosti svého jednání. Trenér přece rozhoduje o složení mužstva, jinak by nemohl dělat svou práci pořádně.

* Jaký byl tedy důvod vyhazovu?

Nebudu se v tom dál pitvat. Chci pokročit dál a nezabývat se věcmi, které už stejně nikdo nezmění.

* Každého to ale zajímá. Šlo pouze o Brabcovy nepovedené jarní výkony?

Bylo to víc věcí dohromady. Spoustě lidí vrtá hlavou důvod. Neudělal bych nic, co by mohlo Slavii ublížit. Naštěstí cítím, že fanoušci respektují mé počínání.

* Přesto mnoho lidí pořád považuje Brabce za zkušeného stopera...

Je to fotbalista jako každý jiný. Když máte mít zkušené hráče, tak by měli být pozitivní ve všech ohledech. Jak na hřišti, tak v kabině.

* Měl s takovým chováním Brabec problém?

Byla to hlavně otázka plnění úkolů na hřišti. Hráči musí důvěřovat hernímu systému, který po nich klub vyžaduje. Pokud mají jiný názor, rád si o tom promluvím. Musí to být ale nápad konstruktivní,

* S obráncem jste paradoxně prodloužili v zimě smlouvu. Kdy pochybnosti začaly?

Možná přišlo jeho uspokojení s novou smlouvou. Ta by se neprodlužovala, kdyby nebylo vše v pořádku. Mluvil jsem s Erichem v průběhu jara o jeho předváděné hře, stejně jako mluvím se všemi hráči, když dělají chyby.

* Kdo podle vás bude adekvátní náhradou?

Výkony a zkušenostmi je Brabcovi hodně blízko Benjamin Vomáčka, který přišel ze Žiliny. S Erichovým odchodem však nemá nic společného. Bude na něm ležet zodpovědnost a očekávání, ale on to zvládne. Počítám s ním na Brabcovu pozici.