Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Jaromír Jágr: Jde hlavně o štěstí

Sport

  21:13
BERN - Ještě než šel Jaromír Jágr po prvním tréninku v Bernu odpovídat na dotazy českých novinářů, udělal si čas na ty švédské. Otázky totiž pokládala manželka Jágrova bývalého spoluhráče z Pittsburghu Hanse Jonssona.

Spokojený a usměvavý Jágr. foto: ČTK

Jste na mistrovství světa spokojený se svými výkony?
Celý turnaj to bylo takové nahoru a dolů. Začali jsme dobře, ale nehráli jsme proti silným soupeřům. Pak jsme hráli dva těžké zápasy za sebou a oba jsme prohráli. S Finskem jsme měli šanci vyhrát, ale měli jsme hodně vyloučených a proti Kanadě to mělo rychlý konec. Oni proměnili tři přesilovky a bylo po zápase.

Jaké to je být v českém týmu nejstarší?
(Směje se) V každém týmu jsem teď nejstarší. Ne, nemám s tím problém. Už to takhle je pár let, ale taky jsem byl několik let nejmladší v týmu, ale to už je dávno. Jsem rád s mladými kluky, vyzařuje z nich energie, je s nimi zábava.

Váží si vás?
Zatím jo (smích).

Na šampionátu se vám daří i bodově, že?
Za nějaký čas už se člověk přestane honit za body. Tohle už je za mnou. Dělal jsem to, když jsem byl mladší, ale jak jsem starší, tak hlavně přemýšlím o týmu. Pak příjdeš na to, že vyhrát něco osobně je skvělý, ale nemá to nakonec takovou cenu jako vyhrát něco s týmem. Za chvíli si tě nikdo stejně nebude pamatovat, ale všichni ví, když vyhraješ něco s týmem.

Jak se vám hraje na širokém evropském kluzišti?
Řekl jsem novinářům, že když budu hrát celý rok v Evropě, tak pak budu na mistrovství světa. Rozhodl jsem se, že v NHL hrát nebudu, že budu v Rusku. Hrál jsem celý rok na širším kluzišti v Evropě, ale bylo pro mě těžké se přeorientovat z užšího na širší. Je to pořád těžší a těžší.

Co si myslíte o ruské Kontinentální lize?
Hodně kluků z NHL by bylo překpavených, jak dobří hráči tam jsou. Můžete to vidět tady, mají osmnáct nebo devatenáct hráčů z KHL a zatím tady dominují. Nikoho neztratili, vyhráli všechny zápasy a můžou sestavit tři takové týmy. Je těžké se dostat do ruské reprezentace, mají hodně dobrých hráčů. Cestování je tam těžké, možná těžší než v NHL. Každý tým má čtyři lajny, které hrají dobrý hokej. Je to uplně jiné než v NHL.

Jací budou Švédové jako soupeř ve čtvrtfinále?
Každý rok mají dobrý tým a to ani nemusí mít hráče z NHL. Všechno záleží na jednom zápase. Je to víc o štěstí, než o tom, jak jste opravdu dobří. Můžete mít nejlepší tým na světě, ale když nebudete mít štěstí a uděláte chyby, tak prohrajete. Je to stejné pro všechny a proto všichni můžou vyhrát. Proto je to pro diváky tak zajímavé.

Znáte nějaké mladé švédské hráče?
Pár jsem jich sledoval. Hodně jsem slyšel o Linusi Omarkovi, neviděl jsem ho hrát, ale viděl jsem nějaké sestřihy. Je to skvělý hráč, ale když se podíváte na Crosbyho, tak už v devatenácti letech vyhrál kanadské bodování, byl to nejlepší hráč na světě. Škoda pro Omarka, že nejde do NHL. Slyšel jsem, že půjde do KHL. To je jeho rozhodnutí.

Čím chcete Švédy porazit?
(Smích) Musíme dát víc gólů než oni. Nevím, jak to uděláme, ale budeme se snažit.

Myslíte, že Česko může vyhrát zlato?
Máme stejnou šanci, jako všichni ostatní. Je tady posledních osm týmů, každý může porazit každého. Jde o jeden zápas. Když vyhraješ, jsi blíž finále, protože se ti zvýší sebevědomí. Když prohraješ, řekneš si, že to bylo hrozná sezona, ale když se vyhraje, už je to úspěch, záleží na jednom zápase. Je to náročnější psychicky než fyzicky. Jedna chyba může rozhodnout zápas.

Teď tedy začíná ta pravá zábava, ne?
Zábava pro diváky, ne už tak pro hráče, protože je na nás hodně tlaku a taky ne tak zábava pro trenéry, ti také cítí tlak, možná nejvíc. Nejsem velkým příznivcem tohohle rozpisu. Můžeš dominovat celý turnaj a pak mít špatný den a jedeš domů. Když jsem byl mladší, tak byl turnaj spravedlivěší. Když jsi prohrál jeden zápas, tak jsi měl stále šanci vyhrát titul.