Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Jasný cíl Slavie: postoupit dál

Sport

  10:56
ŽILINA (od zpravodaje LN na Slovensku) - Začíná šestý pokus fotbalové Slavie o postup do základní skupiny Ligy mistrů. Na jeho začátku stojí ve druhém předkole slovenská překážka.

Vladimír Šmicer ze Slavie Praha by měl červenobílým pomoci v postupu přes Žilinu. foto: Michal KamarytČTK

Český vicemistr si dnes v Žilině pokusí zajistit co nejvýhodnější pozici pro pražskou odvetu (začátek ve 20.00, přímé vstupy vysílá Radiožurnál). „Je to vyloženě ostrý start, ale nemůžeme mít jiný cíl, než jít dál,“ prohlásil trenér Slavie Karel Jarolím. Pro jeho mužstvo dnes skončí přípravné období.

Obnovenou premiéru v sešívaném dresu má před sebou Vladimír Šmicer. „Necítím nervozitu, spíš očekávání. Teprve uvidíme, jak nám sedla příprava,“ přemítal nejzkušenější muž ve slávistickém kádru.

V sestavě červenobílých ale také zejí díry po několika zraněných oporách. Zdravotní problémy vyřadily brankáře Vorla, v obraně bude chybět rekonvalescent Latka a kvůli přetrženému křížovému vazu se na hřišti neobjeví ani slovenský záložník Švento. „Budeme trochu improvizovat, ale věřím, že to zvládneme,“ tvrdil Jarolím.

Nečekejte žádnou přestřelku
Obhájce slovenského titulu má na českého protivníka velký náskok v rozehranosti. První mistrovské utkání absolvovala Žilina už před dvěma týdny a zatím z ní sálá pohoda. V domácí soutěži se po třech kolech usadila bez ztráty bodu v čele tabulky. Žlutozelený tým také s přehledem kontroloval postup v prvním předkole Ligy mistrů přes lucemburský Dudelange. Jarolím si příležitosti k sledování soupeře nenechal ujít. „Nic jiného jsme neměli na práci, a tak máme dost informací.“

S průměrem téměř čtyř vstřelených gólů za zápas se slovenský tým spoléhá hlavně na ofenzivu. Slabší je to s činností obrany, což se nejvíc projevilo v domácí odvetě s Dudelange. Po jasném úvodu se utkání změnilo v divokou přestřelku a slovenský favorit nakonec uhájil pouze těsné vítězství 5:4.

„Dostali jsme se rychle do tříbrankového vedení a pak to možná trochu podcenili. Proti Slavii něco takového zopakovat nemůžeme,“ vyhlásil kapitán Žiliny Zdeněk Štrba. „Chceme hrát dál útočně, ale tentokrát nečekejte žádnou podívanou nahoru dolů,“ odmítl další gólový festival český trenér Žiliny Pavel Vrba.

Ze dvou českých hráčů se v žilinském dresu objeví jen exblšanský Pavel Devátý. Obránce Benjamina Vomáčku nepustí na trávník trest za žluté karty. Česká legie se chystá posílit motivaci ostatních spoluhráčů. „S trenérem určitě něco vymyslíme,“ pousmál se Devátý. „Bude to nějaká kulinářská specialita,“ poznamenal k tomu Vrba.

Na zrekonstuovaném stadionu Pod Dubňom se ještě včera horečně pracovalo. Několik desítek dělníků provádělo poslední úpravy na rozšířených tribunách. Vše se chystalo na velký den žilinského fotbalu. Dnes se ukáže, jestli na něj bude v dobrém vzpomínat také Slavia.
Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...