Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Je fuk, zda Bryan, Petr či Pavel

Sport

  11:53
PRAHA - Celkem v pohodě, ale přece jen s malým hlodajícím červíčkem, odletěl na halové mistrovství světa do Valencie. Rodinu Romana Šebrleho (33), podle mnohých jediného českého adepta na medaili, totiž v těchto dnech sužuje střevní chřipka. „Ve středu se pozvracel Štěpán, dneska Kačenka,“ zmínil olympijský vítěz a mistr světa v desetiboji své ratolesti. „Já to čekám v sobotu, v neděli nebo v pondělí. Tak snad až v pondělí,“ zadoufal na letišti.

Desetibojař Roman Šebrle při běhu na sto metrů. foto: AFP

* LN Své plány a cíle tím ale neměníte. Nebo snad ano? 
To v žádném případě, nemyslím na to. Chystám se na to půl roku, nemůžu si dovolit pochybovat. Jde o mistrovství světa, kam se jezdí pro medaile, takže je můj cíl jasný.

* LN Tato halová sezona pro vás nebyla úplně ideální - berete možná proto šampionát jako ještě větší výzvu? 
Ideální nebyla, měl jsem s přípravou skončit o něco dřív, možná bych teď bral ještě týden nebo dva. Ale těším se, mistrovství světa je velký závod a velké závody miluju. Svou roli sehraje i zkušenost a bojovnost.

* LN Právě proto, že se sezona nevyvíjela podle vašich představ, teď jako majitel všech vícebojařských trofejí možná trochu zbytečně nesete kůži na trh...? 
Neblázněte, kůži na trh nosím v každém závodě. Ani nevím, kolik mám medailí - šestnáct? Sedmnáct? To se nedá vozit donekonečna, ostatní kluci v čele s Bryanem chtějí vyhrávat taky.    

* LN Jak jste přijal zprávu, že do Valencie nepřijede Jamajčan Smith, který vás proháněl v Ósace? 
Maurice by mi nevadil, nepovažoval jsem ho za super favorita. Favority jsou Clay, pak Bělorus Kravčenko, Kazach Karpov, snad i Šebrle. (úsměv) A dva ruští ogaři.

* LN Zajisté si vzpomenete na prohlášení Bryana Claye z Ósaky, že kdyby se nezranil, vyhrál by on. Berete proto blížící se závod prestižněji? 
Kdepak, Valencii beru jako každý jiný šampionát. Je jedno, jestli tam bude Bryan, Petr nebo Pavel, musí se bojovat. Bryan má letos výborný výkon a je pro mě jednoznačným favoritem. Je v nejlepších letech a pokud něco neurve do příštího roku, tak může mít smůlu, nic netrvá věčně. Navíc je pro mě letos rozhodující Peking a skutečnost, že jsem se v lednu lehce přetrénoval, mi může pomoct právě v létě. A ještě k Ósace - nemyslím, že by tam Bryan vyhrál, i kdyby byl zdravý. Tohle ale bude jiný závod.

* LN Kde podle vás leží hranice úspěchu? 
Záleží, jak se závod bude vyvíjet. Když udělají čtyři lidi 6400 bodů, může být úspěchem i osmé místo.

* LN Vy jste ale považovaný za jediného českého kandidáta na medaili... 
Myslím, že na výkon 6200 nebo 6300 bodů mám, což medaili znamenat může. Mým černým koněm je ale Jarda Bába, na mistrovství republiky zvládl 230 fantasticky. Věřím, že mu výsledek z Valencie dodá sílu před Pekingem a urve tam medaili stejně jako v Aténách.

* LN V sobotu, kdy ve Valencii začne sedmiboj, začne Česká televize od 13 hodin vysílat seriál Cesta k vítězství, kde vám patří jedna z hlavních rolí. Je v tom symbolika? 
Kdepak, je to čistě náhoda.

* LN Šlo opravdu o váš nápad? 
Moje myšlenka byla zmapovat roční cestu za úspěchem, nebo i za neúspěchem, a chopil se toho režisér Josef Harvan. Jsou v tom emoce, odříkání, dřina, povinnosti... Dalšími postavami jsou paralympijští medailisté Jirka Ježek a Roman Musil, prima kluci.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...