Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Je to satisfakce, řekl o medaili od prezidenta legendární motokrosař Falta

Sport

  13:51
Praha - Bývalý vynikající motokrosař Jaroslav Falta se stal ve středu jedním z trojice sportovců, které u příležitosti státního svátku 28. října vyznamenal prezident Miloš Zeman. Falta získal stejně jako někdejší úspěšný fotbalový trenér Karel Brückner a bývalý hokejový útočník Václav Nedomanský medaili Za zásluhy I. stupně.

Český motokrosař století Jaroslav Falta. foto: Šimon , Lidové noviny

„Je to po těch letech obrovská satisfakce. Vyznamenání si moc vážím a děkuji za něj, vím, že návrh už byl podán letos počtvrté, a konečně to vyšlo,“ uvedl Falta v tiskové zprávě Autoklubu České republiky (AČR), který jej na ocenění navrhl.

Nyní devětašedesátiletý Falta skončil v roce 2000 druhý v anketě AČR o „Českého motocyklového závodníka století“, porazil ho jen legendární František Šťastný. Vítěz šestnácti závodů mistrovství světa Falta byl zároveň vyhlášen nejlepším českým motokrosařem století.

Český motokrosař století Jaroslav Falta.
Jaroslava Faltu připravili o titul mistra světa až komunističtí funkcionáři.

„Já bych toto ocenění přál v příštích letech klukům ze Šestidenní, byli jsme jedna parta. A soutěžáci to měli daleko složitější, copak my, odjeli jsme dva závody a byl konec, ale oni na trati strávili šest dnů. Jména jako Mašita, Češpiva, Fojtík, Čížek, to jsou závodníci, kteří byli opakovaně nejlepší na světě a státní vyznamenání si určitě zaslouží,“ řekl Falta.

Rodák z Rumburku v minulosti získal i nejvyšší možné ocenění od AČR - Granátového lva. „Autoklub opakovaně usiloval o státní vyznamenání pro Jaroslava Faltu, i vzhledem k historickým souvislostem, kdy kvůli tehdejším poměrům přišel o titul mistra světa,“ poukázal prezident AČR Jan Šťovíček na rok 1974, kdy Falta přišel o světový titul i kvůli jednání tehdejších československých funkcionářů na úkor reprezentanta Sovětského svazu. „Pro nás je osobnost motokrosu číslo jedna,“ zdůraznil Šťovíček.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!