Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Je to tady! Jedeme na mistrovství!

Sport

  22:07
PRAHA - Po 16 letech budou hrát Češi na fotbalovém mistrovství světa. V odvetném zápase baráže porazili Norsko 1:0. Česká republika bude hrát na fotbalovém mistrovství světa poprvé v samostatné historii.

Čeští fotbalisté se radují z gólu foto: AFP

Český tým v odvetě baráže proti Norsku vyhrál 1:0 a zopakoval tak stejný výsledek, který uhrál v sobotu v Oslu. Jediný dnešní gól vstřelil v 35. minutě Tomáš Rosický. 

Letenský stadion byl ve varu jako už dlouho ne. Když přivedl rozhodčí Poll obě jedenáctky na trávník, vypukl takřka dvacetitisícový kotel v nadšení a začal hnát své borce na zteč. Jenže Češi se nenechali nadšenou atmosférou strhnout a začali opatrněji, než se čekalo.

Fotbalisté si otevřeli dveře k milionům
Postup na MS znamená pro český fotbal nejen splnění snu několika hráčských
generací, ale i výrazný přínos do pokladny. Už jen účast na šampionátu FIFA předběžně ocenila 137 miliony korun, další peníze přinese každý vyhraný zápas i případný postup ze základní skupiny. Celkový ekonomický dopad pro český fotbal je však mnohem větší.
Například úspěch na mistrovství Evropy loni v Portugalsku vynesl po odečtení nákladů 321 milionů korun.
Přesné odměny za mistrovství světa FIFA ještě neoznámila, předpokládá se, že budou ještě vyšší než na Euru. Celkem je na ně připraveno 6,5 miliardy korun. Vítěz by měl brát půl miliardy a postup ze skupiny by mohl vynést 200 milionů.
Na postupu výrazně vydělali i hráči. Stejně jako v Portugalsku dostanou prémie ve výši poloviny zisku. Opory týmu tehdy vydělaly 7,5 milionu korun, trenér Brückner dvojnásobek. Šampionát je hlavně pro mladší hráče příležitostí zviditelnit se a získat lukrativní kontrakty v klubech. Starším hráčům postup prodlouží reprezentační kariéru. Třicátníci Poborský, Šmicer i Koller už dříve naznačili, že to je jejich poslední šance a že by se v případě neúspěchu v baráži s reprezentačním dresem rozloučili. Totéž platí i pro Pavla Nedvěda, i když zatím nepotvrdil, že bude na MS hrát.
Bylo na Norech, aby se pokusili napravit domácí zaváhání a ve třetí minutě měli k trefě hodně blízko. Pedersenův roh prošel po zemi až na pět metrů od české branky, kde se ho snažilo zasáhnout v chumlu několik kopaček, ale nakonec nejblíže byla ta Nedvědova a český kapitán míč odkopl do bezpečí.

Záložní řada Norů pracovala skutečně výborně, hráči se často dostávali až před domácí šestnáctku. Českou taktovku zvedl jako první kapitán Nedvěd, který na konci čtvrthodiny dvakrát neúspěšně pálil z trestného kopu. Domácí hráli hodně opatrně, spoléhali na rychlé brejky, které se jim ale příliš nedařily.

Hosté se snažili dál hrozit především přes střed hřiště, zcela vynechávali své oblíbené dalekonosné auty. Právě ze středu pálil ve 34. minutě nebezpečně Iversen, ale vysoko nad.  Následující minuta přinesla velkou radost v ochozech.

Poborský poslal přízemní dvacetimetrový pas k Barošovi, který si to nenamířil k brance, ale k pravé straně hřiště, odkud míč poslal podél šestnáctky k Rosickému a ten vstřelil vedoucí gól. 

Hosté museli vsadit na ofenzivu a v závěru poločasu hodně přitlačili, k čemuž jim pomohla série rohů v nastaveném čase. Nejnebezpečnější byl ten druhý, po němž se dostal k míči Iversen, jehož střelu zblokoval Rozehnal do vlastní branky, ale Čech
vytáhl jeden ze svých skvělých zásahů a míč vytáhl na roh.  Gólman Chelsea se musel vyznamenat i při první nebezpečné střele po přestávce, kterou byla hlavička Carewa v 54. minutě doprostřed branky.

Češi se po pauze hodně zatáhli a snažili se spoléhat na kolmé akce do otevřené norské obrany. Jenže to se jim příliš nedařilo; jednak se jich do útoku hnalo vždy příliš málo, navíc Barošovi uskakovaly všechny dlouhé míče.

Trenér Karel Brückner zareagoval střídáním a do středu hřiště, kde se Norové stále více prosazovali, poslal Kováče místo Rosického. Jenže soupeřova hra o všechno pokračovala, houževnatí Vikingové dál bili na vrata českých hradeb a patnáct minut před koncem v nich našli další skulinu. Pět metrů před Čechem se dostal ke své typické dorážce Carew, jenže český brankář znovu svůj tým podržel.

Norský tlak ještě zesílil a domácí žili stále v nejistotě. Deset hráčů se už takřka nedostávalo z vlastní poloviny. Jenže ochozy už znělo tradiční "Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop" a celý stadion se těšil, až vypukne připravovaný ohňostroj. V závěru sice přišla po souboji Grygery s Riisem prodleva, ale od vypršení 90. minuty hrací doby byl stadion na nohou. 

Fanoušci k tomu měli pádný důvod: čeští fotbalisté si poprvé zahrají na mistrovství světa, které se uskuteční příští rok v Německu. A po posledním hvizdu rozhodčího Polla vypukly na stadionu obrovské oslavy.

Poprvé pojede šest zemí
Na mistrovství světa v Německu se příští rok objeví týmy šesti zemí, které ještě mezi
elitou nikdy nestartovaly. Poprvé vyšlou svou reprezentaci na turnaj Ukrajina, Angola, Ghana, Pobřeží slonoviny, Togo a Trinidad a Tobago. Poprvé se ve vybrané společnosti objeví i jméno České republiky. Ta si ale počítá starty reprezentace Československa, jejímž nástupcem se v očích FIFA stala. Naposledy se společná reprezentace objevila na mistrovství světa v roce 1990 v Itálii. 
Své soupeře v základních skupinách šampionátu se jeho účastníci dozvědí 9. prosince při losování v Lipsku. Turnaj začne 9. června, nový mistr světa bude dekorován o rovný měsíc později. 

Přehled účastníků:
Evropa:
Německo (pořadatel), Anglie, Česká republika, Francie, Chorvatsko, Itálie, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Srbsko a Černá Hora, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina.
Jižní Amerika: Argentina, Brazílie, Paraguay, Ekvádor.
Asie: Írán, Japonsko, Saúdská Arábie, Korejská republika.
Afrika: Angola, Ghana, Pobřeží slonoviny, Togo, Tunisko.
Severní a Střední Amerika: Kostarika, Mexiko, Trinidad a Tobago, USA.
Oceánie: Austrálie.

Výsledek:

Česká republika - Norsko 1:0 (1:0)
Branka:
35. Rosický.
Rozhodčí: Poll - Sharp, Turner (všichni Angl.).
ŽK: Jankulovski - Hagen, Strömstad, Hoiland, Riise.
Diváci: 17.464.

Sestavy:
ČR:
Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický (68. Kováč), Polák, Nedvěd - Šmicer (75. Štajner) - Baroš (90. Plašil). Trenér: Brückner.

Norsko: Myhre - Hoiland, Hagen, Hangeland, Riise (90. Johnsen) - Helstad (58. Aarst), Strömstad, Hästad, Pedersen - Iversen (46. Solli), Carew. Trenér: Hareide.

Autor:

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...