Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

„Je to válka ruských politiků“

Sport

  10:20
Čtyřiadvacetiletá gruzínská posila ligového FC Viktoria Plzeň Dimitrij Tatanašvili přišla v červenci z Ameri Tbilisi. „Kdyby mě bylo třeba, půjdu bojovat, jako všichni Gruzínci,“ říká Tatanašvili pro LN.

Gruzínský fotbalista Tatanašvili Dimitrij, hrající za Plzeň. foto: Hynek Glos, Lidové noviny

LN Jak prožíváte to, co se v těchto dnech děje v Gruzii?
Je mi velice těžko. Mám v Tbilisi rodinu. Moji přátelé jsou v armádě a bojují. Mám o ně velký strach.

LN Jste se svojí rodinou a svými přáteli ve spojení?
Zatím ano, telefonujeme si několikrát denně. Internet funguje, takže informace mám.

LN Přemýšlíte o tom, že byste vzal rodinu do bezpečí do Česka?
Zatím ne. Jsou v Tbilisi a v Tbilisi je zatím relativně bezpečno.

LN Sloužil jste před odchodem do Čech v gruzínské armádě?
Nesloužil jsem, ale pokud by bylo třeba, tak bych šel bojovat. Zatím však bojuje jen armáda a rezervisté. Dobrovolníky zatím nepřijímají.

LN A pokud by Gruzie povolala do zbraně i dobrovolníky, tak byste bojovat šel? Kdyby to bylo možné, bojovat bych šel.

LN To, co se v tuto chvíli děje, je z vašeho pohledu jasná agrese ruské armády proti Gruzii?
Samozřejmě. Já se o politiku moc nezajímám, ale jedno vím. Abcházie i Osetie jsou součástí Gruzie. Tak to vnímá celá Gruzie a všichni Gruzínci. Všichni Gruzínci budou až do konce bojovat za svou vlast, dokud nezvítězíme. Tak to cítí každý Gruzínec.

LN Stali se nyní pro vás jako Gruzínce Rusové národem okupantů?
Jako Gruzínec nemám nic proti ruskému národu. Naopak, mám mnoho ruských přátel, v Rusku žije můj dědeček, mám tam další příbuzné. To, co se teď děje, není válka národů, je to válka ruských politiků, kteří se snaží situace využít ke svým cílům. Chtějí od Gruzie odtrhnout Abcházii a Jižní Osetii, o což se poprvé pokusili před patnácti lety - a teď to chtějí dokončit. Gruzínský národ ale nemá nic proti Rusům, právě naopak, jsou to přátelé.

LN Cítíte v posledních dnech sympatie ze strany Čechů a spoluhráčů?
Cítím, určitě. Všichni v mužstvu se mě ptají na to, jak to vypadá v Gruzii, a cítím velké sympatie Čechů a děkuji vám za ně. Na naší straně není jen Česko, ale celý svět.

LN V Gruzii před válkou bylo velké napětí mezi prezidentem Saakašvilim a opozicí. Sjednotila agrese gruzínský národ i politiky?
V tuto chvíli je jedno, kdo je opozice, kdo vláda, kdo je prezident. Gruzie je jednotná. Teď není žádná opozice. Všichni vědí, že Abcházie i Osetie jsou Gruzie, a žádný Gruzínec nepřestane bojovat, nebude litovat svého života na obranu své vlasti. Věříme ale, že se to všechno ještě může vyřešit mírově, ale když bude potřeba, všichni Gruzínci budou bojovat. Až do konce.

Autor: