Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Věřím Putinovi, říká legendární krasobruslař Pljuščenko. Sankce ve sportu odsuzuje: Je to diskriminace

Jevhenij Pljuščenko na zimních olympijských hrách v Soči 2014. foto: AP

Je olympijským vítězem z Turína 2006 i trojnásobným mistrem světa, legendou svého sportu. Stačila však jediná věta, kterou krasobruslař Jevgenij Pljuščenko zveřejnil na Instagramu během ukrajinské války, a ztratil miliony příznivců. „Věřím našemu prezidentovi,“ napsal na adresu Vladimira Putina.
  10:42

Dopad této věty na válečnými hrůzami zděšený svět nepřekryl ani následným prohlášením: „Každý chce mír a také já ho chci! Pevně doufám, že vše skončí co nejdříve a že jednání přinesou ovoce.“

Slovo válka nepoužil. Jen „vše“.

Pljuščenko v minulosti v rozhovorech pro MF DNES opakovaně tvrdil: „Putin je můj přítel.“ 

Například v roce 2008 se při návštěvě Prahy pochlubil: „Po olympiádě mi dal Vladimir Vladimirovič velké a pěkné auto Land Cruiser a zařízený apartmán v Petrohradě. Často spolu hovoříme. Volají mi i ­ministr obrany a další politici.“

Podle fotografií textů na sociálních sítích se přátelí též s Ramzanem Kadyrovem, autoritativním čečenským vládcem pod patronátem Putina.

V PRAZE. Jevgenij Pljuščenko při exhibici Králové ledové arény II.

Vyloučení Rusů z většiny mezinárodních sportovních soutěží nyní Pljuščenko ostře zkritizoval. 

„Nemohu držet jazyk za zuby. Jako každý rozumný člověk zastávám názor, že sport se nemá míchat s politikou. Ale FIFA a UEFA vyloučily naše týmy ze svých soutěží poté, co MOV vyzval k suspendování našich sportovců ve všech sportech!“ psal rozhořčeně.

Píše, že takové sankce považuje za hrubé narušení olympijských hodnot a ideálů, podle nichž má sport sbližovat národy.

Při své argumentaci dodává, že on sám není politikem, ale jen sportovcem. Přitom v letech 2007 až 2011 politikem byl - za prokremelskou stranu Spravedlivé Rusko. 

Z dlouhé řady komentářů, které bývalého krasobruslaře za jeho slova zkritizovaly, uveďme alespoň odpověď, kterou mu poslala estonská psycholožka Natalja Zorinová: „Jevgeniji, stavíte vaše olympijské hodnoty nad hodnotu lidského života, nad životy národů, ať se děje cokoli, nad životy dětí, mladých i starých, matek a otců, bratrů a sester? Rozumíte tomu, co píšete? A co chcete, aby skončilo co nejdříve, při vaší víře v prezidenta? Tyto životy? Váš prezident se k tomu chystá s vaší vírou v něj. Jak s tím budete žít? Je mi líto vás i vaší duše.“

Stopku ruským sportovcům vystavila také Mezinárodní bruslařská unie ISU, což je pro ruské fanoušky obzvlášť těžká rána. Vždyť hokej, fotbal a krasobruslení tvoří trio nejpopulárnějších ruských sportů. 

„Jedná se o diskriminaci a přímé a hrubé porušení práv sportovců. Naši bruslaři jsou nejsilnější na světě. Bez nich nebude o tento sport velký zájem,“ rozčiloval se Pljuščenko. „Sankce, které jsou uplatňovány vůči zástupcům Ruska ve sportu, jsou neadekvátní a zpolitizované.“

Odpůrci mu hned předhodili, že samotné Rusko míchalo sport s politikou i během her v Pekingu. Dopingovou kauzu Kamily Valijevové označovalo za spiknutí Západu, načež ruské ministerstvo obrany natočilo propagandistické video v duchu studené války, na němž kadeti ruské armády odhánějí od mladičké krasobruslařky zákeřné temné síly.

Ruský tým každopádně bude chybět na březnovém mistrovství světa v Montpellieru. 

Komentář ruského portálu Sport24 na verdikt ISU reaguje: „Vyloučení Rusů z mistrovství světa znamená výrazný pokles diváckého zájmu o toto mistrovství nejen v naší zemi, ale po celém světě. Jak podotkl ministr sportu Oleg Matycin: Všichni chápou, že bez ruského sportu se světový sport nemůže rozvíjet. Světové krasobruslení se tímto rozhodnutím vrací o několik let zpět.“

Invazi Ruska na Ukrajinu veřejně schvalují i někteří další ruští sportovci. Alexej Peťuchov, olympijský vítěz v běhu na lyžích z Vancouveru 2010, na Instagram psal: „Speciální akce na Ukrajině je zcela oprávněná. Co by se stalo, kdyby Rusko nebránilo Rusy? Ukrajinská armáda by dnes Donbas srovnala se zemí. To nebylo možné připustit.“

Zcela jiný přístup zvolila Jelizaveta Tuktamyševová, loňská vicemistryně světa v krasobruslení, která se na svém instagramovém portálu rozepsala:

„Kromě strachu, zášti a hněvu je v nás také láska a péče. Chci, aby si to připomnělo co nejvíce lidí.

Ano, situace je velmi složitá, ale místo hádek v komentářích a nekonečného čtení zpráv můžeme svou energii nasměrovat jiným směrem.

Můžeme podpořit ty, kteří to mají těžší, můžeme se postarat o své blízké, kteří to vše hůře psychicky zvládají. Můžeme pomoci těm, které osobně známe, nebo těm, které vůbec neznáme, ale chápeme, že potřebují pomoc. Můžete pomáhat nadacím a organizacím, můžete převádět malé částky, můžete přinášet konkrétní věci.

Přesuňte pozornost od nekonečného procházení zpráv ke skutečné pomoci. Věřím, že to je to nejlepší, co můžete udělat.“

Autor: